Veilig hardlopen in het donker: 4 tips

Uiteraard laat jij je als hardloper niet uit het veld slaan door minder lekker weer. Ook als het vroeger donker wordt, loop je gewoon je wekelijkse rondjes.

Maar het is goed om te weten dat veiligheid dan nog een stuk belangrijker wordt. Ik hoop althans dat je niet zo’n hardloper bent die in het zwart gekleed en zonder hesje of hardloopverlichting door slecht verlichte straten holt.

In die situatie ben je voor automobilisten namelijk echt onzichtbaar. Dus: hierbij een aantal tips voor hardlopen in het donker, die je weinig kosten maar een boel veiligheid opleveren.

running direct verlichting banner

Check je parkoers

Als je altijd overdag hardloopt is er voor jou geen verschil tussen zomer en winter, los van temperatuur en winterse omstandigheden. Als je regelmatig ’s avonds loopt, kan het geen kwaad je parcours eens te controleren.

Het kost je geen tijd, je doet het gewoon tijdens een hardlooprondje. Stel dat je over een pad loopt, waar hier en daar boomwortels onderdoor groeien. Overdag en met goeie verlichting zie je die plekken van afstand al, geen probleem. In het donker worden dit echter gevaarlijke obstakels. Je hoeft je voet maar net te licht op te tillen of je maakt een enorme smak.

Dit geldt ook voor nieuwe stoepranden in slecht verlichte straten, en daar kan ik over mee praten. Controleer dus jouw hardlooprondje, kijk hoe de verlichting is als ’t gaat schemeren en zoek, indien nodig, een alternatief voor donkere avonden. Dat is ook nog eens goed voor de afwisseling in jouw hardloopkilometers.

Lichte kleding en reflecterend materiaal

Met een lichter shirt of jack ben je al een stuk beter zichtbaar dan in je zwarte trainingspak. Eenmaal aangeschaft (let op de aanbiedingen!) gaat hardloopkleding vele jaren mee. En wees eerlijk: veiligheid is toch onbetaalbaar?

Daarnaast kan je je zichtbaarheid vele maten vergroten door gebruik te maken van reflectiemateriaal en eventueel verlichting. Andere weggebruikers zien jou dan veel eerder aankomen en kunnen daarop anticiperen.

Er is van alles te koop op het gebied van veilig sporten. Reflecterende jacks, hesjes en handschoenen, borstlampen, armbanden met verlichting, hoofdlampen en ander soorten hardloopverlichting: ze leveren allemaal een bijdrage aan jouw veiligheid én die van andere weggebruikers. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat een automobilist op het laatste moment remt of uitwijkt omdat hij jou te laat opmerkt. Denk dus écht aan je zichtbaarheid en draag verlichting.

Bekijk reflectievesten en verlichting op RunningDirect.nl

Bekijk reflectievesten en verlichting op All4running.nl

Loop samen

Als je vaak alleen loopt, zou je mensen kunnen zoeken om eens samen mee te rennen. Zeker bij een langere training gaat de tijd sneller voorbij. Tevens is samen lopen vooral verstandig als je buiten de bebouwde kom loopt. Natuurlijk zal jij nooit je enkel omslaan, maar toch. Er zijn vast mensen in jouw omgeving die ’t leuk vinden om af en toe samen te lopen. Wel handig als jullie hardloopsnelheid ongeveer overeenkomt.

3 runners hardlopen in het donker
Samen hardlopen in het donker is veiliger

Daarbij zien 2 (of meer) mensen meer dan één. Met mijn hardloopgroepje ren ik elke woensdagavond, ook als het donker is. We waarschuwen elkaar standaard bij naderende vuilnisbakken, scooters, takken en kliko’s.

Links lopen (en niet alleen bij hardlopen in het donker)

Dit geldt niet alleen voor hardlopen in het donker, maar ook voor overdag, en ik weet dat de meningen er over verdeeld zijn, maar ik noem het toch. Links lopen is echt het verstandigst, zeker in het donker.

Links loop je weliswaar tegen het verkeer in maar dat is ook precies de reden. Jou tegemoet komende andere weggebruikers zien jou én, minstens net zo belangrijk, jij ziet hen! Als je rechts loopt, ga je weliswaar met de stroom mee maar ben je veel kwetsbaarder. Je ziet immers niet wat er achter je gebeurt.

Ga er echter niet zonder meer vanuit dat je links 100% veilig loopt. Probeer in te schatten of anderen jou zien, en ga waar nodig een stukje de berm in. Komt er een scherpe bocht naar links, overweeg dan even rechts te gaan lopen. Nadert er een grote groep fietsers, bijvoorbeeld wielrenners, houd er dan rekening mee dat niet iedereen jou kan zien. Dit kan dus ook een reden zijn om even de andere weghelft op te zoeken.

Daarnaast zijn er weggebruikers die het niet eens zijn met het ‘links lopen’ van hardlopers. Ik heb hier al een paar keer reacties op gehad. Dan roept men iets als ‘verkeerde kant!’. En of ik dan wel of geen hardloopverlichting draag maakt hen niets uit.

Samengevat: zo loop je veilig in het donker

Weet hoe je route er uit ziet en wat eventuele obstakels zijn, zorg voor goede zichtbaarheid, bijvoorbeeld door verlichting en reflecterende elementen ( op deze pagina vind je een overzicht van hardloop-webshops), loop als het even kan samen in de avonduren, en houd links aan. Veel en veilig loopplezier!

Bekijk reflectievesten en verlichting op All4running.nl


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie