Voor veel hardlopers zal deze run op nummer 1 van hun verlanglijstje staan: de New York Marathon. De 42 km door de 5 boroughs van New York spreekt vooral tot de verbeelding vanwege het zeer enthousiaste publiek en het indrukwekkende, pittige parcours.
Hoewel het met ruim 50.000 deelnemers de grootste marathon ter wereld is, is het moeilijk een startbewijs te bemachtigen. Dit vanwege de enorme populariteit. Om als Nederlander een loopnummer te bemachtigen zul je dus moeten loten, net als bijvoorbeeld bij de marathon van Berlijn tegenwoordig het geval is. TUI Sports organiseert pakketreizen met gegarandeerd startnummer.
Precies weet ik het niet meer maar ik dacht ergens gelezen te hebben dat je kans om ingeloot te roden ongeveer 18% is. Tot 2014 gold dat je na drie keer te zijn uitgeloot het jaar er op automatisch mee mocht doen. Deze regel geldt helaas niet meer, ook weer vanwege de groeiende populariteit. Mocht je het geld er voor over hebben kun je een marathonreis naar de New York City Marathon boeken bij een van de vele organisatoren van hardloopreizen die ons land rijk is. Wil je loten? Bezoek dan de officiële website van de New York Marathon.
Run for KiKa MarathonEen andere optie is het rennen voor een goed doel. Zo was er namens KiKa een grote groep lopers in The Big Apple. Je dient dan wel een flink sponsorbedrag op te halen. Ook kun je geloof ik voor CliniClowns rennen.
Voorboeking New York Marathon
Omdat je bij loting voor de New York Marathon dus niet al te veel kans hebt leek ik aangewezen te zijn op een hardloopreis van een reisorganisatie. Niet de goedkoopste optie, maar je bent dan tenminste verzekerd van een startbewijs.
Bij een aantal reisorganisaties bleek je de mogelijkheid te hebben een voorboeking te doen. Als je een voorboeking hebt gedaan krijg je rond januari een offerte voor de volgende NY Marathon. Bij Rijnmond Marathonreizen en Marathons International bleek dit gratis te zijn, dus daar heb ik gelijk een voorboeking gedaan. Bij Holland Runner (tegenwoordig TUI Sports) kostte dit 50 euro, en bij Run2forty2 zelfs 450 euro, dus die sloeg ik maar even over. Ook de hardloopwinkel Run-Inn in de Utrechtse wijk Oog in Al organiseert een groepsreis naar New York. BCD Events heeft alleen startnummers voor mensen die in België wonen.
Aanbiedingen New York Marathon
Eind december kwamen per mail de eerste brochures en offertes binnen. Marathons International bleek een beperkt aantal ‘Fly & Run’ arrangementen aan te bieden, dus zonder hotel. Dit scheelde ongeveer 1.000 euro met een reis mét hotel, dus zeer de moeite waard als je een logeeradres in new York hebt, of genoegen neemt met een goedkope Airbnb buiten de stad. Dit aanbod heb ik gelijk geboekt. Maanden later bleek dat verschil van 1.000 overigens flink geslonken te zijn, maar ik was in elk geval zeker van een startbewijs.
Een andere optie was om met Rijnmond Marathonreizen te gaan, toch een beetje dé reisorganisatie voor de NY Marathon. Ik had echter filmpjes hun Facebook-pagina gezien en hoewel het er aan de ene kant wel gezellig uitzag, vond ik het ook erg massaal. Ik zie me niet met 100+ man een training doen in een toch al veel te drukke stad. Daarbij had ik dus een logeeradres in New York en was de keuze snel gemaakt: de Fly & Run van Marathons International.
Bij de meeste marathonreizen naar New York zit ‘de marathon’ aan het einde van de reis. Je vliegt dan vaak maandag of dinsdag weer terug. In Utrecht raakte ik met de eigenaar van de hardloopwinkel Run-Inn in Oog in Al in gesprek. Hij organiseert al jaren hardloopreizen (50 startbewijzen) waarbij de New York Marathon juist aan het begin van de trip aan het programma staat.
Marathons International
Nadat ik de Fly & Run had geboekt had bij Marathons International (lees hier meer over deze organisator van hardloopreizen) ontving ik een factuur. De eerste betaling bedroeg 35% van de totale reissom plus eventuele kosten van verzekeringen. Je kunt je bijvoorbeeld verzekeren voor als je een blessure krijgt, maar dit is vrij prijzig. Ik had er voor gekozen geen verzekeringen te nemen. De reis is al duur zat en ik ben toch vrijwel nooit geblesseerd. Het restant van het bedrag diende ik voor 1 juli over te maken.
In juni kreeg ik nog een mail die te maken heeft met bagagevervoer. Wil je bagage/persoonlijke spullen meenemen naar het startgebied ja of nee. Weer een maand later kreeg ik een mail over de waiver. Dit is een afwijzing en vrijstelling van aansprakelijkheid. Zonder deze waiver kan de registratie voor de marathon niet worden voltooid en is deelname dus niet mogelijk. Voor deze marathon heb je dus géén medische verklaring nodig (zoals bijvoorbeeld bij Parijs of Rome), maar je moet wél absoluut deze waiver invullen. Dit ging allemaal prima via de site van de New York Road Runners. Je kunt ook een eigen exemplaar downloaden als bewijs dat je de waiver hebt ingevuld.
Begin november was het dan zo ver. Met IcelandAir vloog ik, met overstap op Reykjavik/Keflavík, naar New York. Mijn overstaptijd was 5 kwartier en dit was ruim voldoende. Let er op dat je voor de Verenigde Staten een ESTA moet aanvragen. Als je dat via de officiële website te ingewikkeld vindt kun je dat ook door een bureau laten doen.
Als je IJsland nog nooit bezocht hebt kun je een Stopover overwegen, bijvoorbeeld op de terugweg. Zie ook deze website. Bekijk de verschillende reispakketten op MarathonsInternational.nl.
De Marathon Expo
Het afhalen van je startnummer vindt plaats in het Jacob K. Javits Convention Centre. Wij waren er op vrijdagavond, en hoewel het vrij druk was ging het afhalen van het startnummer erg snel. Vervolgens haal je je shirt op (je kunt shirts van tevoren passen zodat je weet welke maat je wilt hebben) en kun je eventueel nog een plekje op de Staten Island Ferry regelen.
Omdat ik via een reisorganisatie had geboekt gaat de NYRR er automatisch van uit dat je met je organisatie per bus naar de start wordt gebracht. In mijn geval was het ook zo dat Marathons International een bus naar de start had geregeld, maar ik ging liever met de ferry. Dit bleek geen probleem en kon ik ter plekke gratis regelen. Nadeel is wel dat je met op een van de vroegere ferry’s wordt ingedeeld. In verband met het lange wachten voor de start op Staten Island zijn de vroegste ferry’s niet erg populair.
Op de Marathon Expo staan verder veel stands. Sponsor Asics verkoopt een hoop kleding, en er zijn talloze kraampjes van bedrijven die hardloop-gerelateerde producten verkopen. Denk aan Powerbar, Gatorade, Garmin, et cetera. Ook zijn er stands van andere marathons in binnen- en buitenland. Bij de stand van Tata Consultancy Services kun je op de foto. Verder uiteraard de bekende ‘muur’ waar je wat op kunt krabbelen.
Finish-gebied in Central Park
Al een aantal dagen voor de start is men druk bezig met het finish-gebied in Central Park. Ondanks de werkzaamheden kun je tijdens je trainingsrondje eigenlijk de gehele marathonroute door Central Park wel afleggen.
Ik had wel op (veel) andere lopers gerekend die ook 2 dagen voor de start aan hun laatste training bezig zouden zijn, maar Central Park bleek werkelijk overspoeld door hardlopers. Veel van hen uit het buitenland en in grote groepen.
TCS New York City Marathon: Race Day
Zeer vroeg in de ochtend vertrok ik vanaf Whitehall Terminal met de Staten Island Ferry richting Fort Wadsworth. Ik had de vroegste ferry, wat betekende dat ik enkele uren op het startterrein moest wachten. Nu had ik de mazzel dat het weliswaar fris maar droog was, maar als het regent heb je wel een probleem. Er is nauwelijks beschutting of overkapping te vinden.
Neem sowieso, ook als er prachtig weer is voorspeld, wat warme wegwerpkleding mee. Zeker in de vroege ochtend is het koud. Als je uren in de kou moet wachten is dat niet prettig. De kleding kun je vlak voor de start in speciale bakken gooien, waarna het een goede bestemming krijgt. Opvallend is de renommee hoeveelheid dixies. Anders dan bij vele andere marathons zijn de rijen kort. Urinoirs kennen ze niet.
Ontbijt hoef je niet mee te nemen, want dat is ter plaatse aanwezig. Je hoeft hier voor niets te betalen. Er is koffie, donuts, bagels, noem maar op. Ook gelletjes kun je gratis pakken.
Verder is het domweg wachten tot jouw wave aan de beurt is. Dan schuifel je met andere duizenden lopers richting de Verrazano Bridge.
Ervaringen en reisverslagen
Heb jij ook de marathon van New York gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.
Website New York Marathon: tcsnycmarathon.org
Vliegtickets: vliegtickets.nl | o.a. Delta Airlines, KLM & United Airlines/Lufthansa vliegen op New York. IcelandAir vliegt met een overstap op Reykjavik.
Hotels New York: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl en TUI Reizen
Marathon Reizen New York: o.a. Marathons International, Rijnmond Marathonreizen en TUI Sports bieden arrangementen inclusief startnummer voor deze marathon aan. Marathons International is de enige die een Fly&Run optie heeft, waarbij je alleen een vlucht en startnummer boekt. Overnachtingen regel je zelf. Er zijn ook gewoon pakketreizen naar NY te boeken bij MarathonsInternational.nl.
Fietstours: Na de marathon je benen lostrappen? Doe een fietstour door New York met bijvoorbeeld Original NYC Bike Tours of Baja Bikes.
New York City Marathon op social media:
Facebook: facebook.com/nycmarathon
Twitter: twitter.com/nycmarathon
Instagram: instagram.com/nycmarathon
Halve Marathons in New York
In New York worden meerdere halve marathons georganiseerd, allemaal op een andere datum dan de hele. De bekendste zijn de NYC Half (New York City Half, gehouden in maart, zie website) en de Brooklyn Half. Deze Brooklyn Half vindt plaats in oktober. Zie ook de officiële website. Vooralsnog lijken er geen Nederlandse reisorganisaties te zijn die een reis naar een van deze 2 runs organiseren.
Beste hardloop mensen, voor mij is NY Marathon alweer even terug, 2006 en 2008. GEWELDIG. Als je de kans hebt niet uitstellen. Ga ervoor ook al is het je eerste marathon.DOEN.
Kijk even goed rond welke organisatie, niet goedkoop maar zeer zeker de moeite waard. Zelf koos ik om in NY zelf een rondje Central Park te lopen op vrijdagochtend, vroeg (07:00u heerlijk) rustig en het gaat niet meer om de km maar om je gevoel en vertrouwen geniet van dit rondje.
Bewust ging ik mijn eigen weg ondanks dat je met een organisatie van alles kan ondernemen, maar ik zocht mijn eigen strategie hierin, ook omdat de stad mijn niet vreemd was. Doe de dagen voorafgaand geen hele gekke dingen dus niet wandelen tot je een ons weegt, concentreer je op bezienswaardigheden welke bij elkaar liggen.
Tips: Parcours goed op de kaart bestuderen, Marathon expo erg leuk, Geniet van elke minuut, ook de uren voor de start, en doseer je snelheid, vele valkuilen met de bruggen en massa publiek, blijf in je tempo lopen, onderschat de laatst miles niet erg wisselend in Central Park qua hoogte, maar kop op de finish is nabij, You did it.
Geweldig ik geniet er nog steeds van als ik live op tv de marathon volg elk hoekje ken je van het parcours, maar je weet ook wat al die mensen hebben moeten trainen om hier te staan.
Ga ervoor, succes.
reactie marathonreizen.net: Leuke bijdrage Hardloop veteraan, dank je. En helemaal eens 😉