Hardloopboeken

Een lijstje met hardloopboeken! Ga je op vakantie en wil je graag een hardloop-roman mee? Wellicht wil je je theoretische kennis over hardlopen vergroten? Of misschien zoek je gewoon een leuk cadeau voor een hardloper?

Op deze pagina vind je een lijst van 18 boeken over hardlopen. Sommige zijn verhalend, andere gaan over voeding of over hoe je een betere hardloper kunt worden. Voor elk wat wils. Onderstaande hardloopboeken staan op willekeurige volgorde.

Alle boeken zijn via bol.com online te verkrijgen, maar je lokale boekhandel kan ze ook vast voor je bestellen. En de grotere boekwinkels hebben sommige wellicht zelfs in huis. Genoeg inleiding zo, hier volgt de lijst met hardloopboeken met beschrijving:

Run: De 100 Mooiste Hardlooproutes ter Wereld – Uitgeverij Spectrum

Boek Run De 100 mooiste hardlooproutes ter wereld

Pak je loopschoenen uit de kast en ontdek de meest adembenemende locaties op aarde. “Run” leidt je langs 100 hardloopparcoursen die een avontuurlijke ervaring beloven. Deze routes zijn uitgekozen door deskundige hardlopers en variëren van onvergetelijke marathons (zoals die van Boston) tot een ontspannen loop in diverse stadsparken (zoals in Londen of Italië). Loop een rondje om het idyllische Bledmeer, ren langs de iconische tempels binnen het Angkor Archeologisch Park of sluit aan bij ’s werelds grootste marathon in New York.

Bij elke parcours vind je naast indrukwekkende fotografie ook gedetailleerde routebeschrijvingen, interessante anekdotes en essentiële voorbereidingsinformatie zoals de afstand en een hoogteprofiel. boek bestellen

De Hardlooprevolutie – Stans van der Poel en Koen de Jong

de hardlooprevolutie hardloopboek

Je loopt hard en je blijft hangen op hetzelfde niveau. Je wil wel beter worden, maar je weet niet precies hoe je dat aan moet pakken met een schema, ademhalingsoefeningen of een hartslagmeter.

In dit boek leggen Stans van der Poel en Koen de Jong uit hoe je slim traint en goed herstelt. Het duo is bekend geworden met De Marathonrevolutie – het schema waarbij je maximaal 14 kilometer traint in aanloop naar de marathon. In dit boek zijn de bestsellers Ik, hardloper en De Marathonrevolutie gebundeld en aangevuld met nieuwe kennis en oefeningen.

boek bestellen

Trainen als een topatleet – Annemerel de Jongh

trainen als een topatleet Annemerel de Jongh

Wat gebeurt er als je vier maanden traint, eet en leeft als een topsporter?

Na tien marathons waarbij het niet altijd even lekker ging, vindt Annemerel het tijd voor grof geschut. Wat gebeurt er als ze een keer écht gaat leven zoals een topsporter dat doet? Dus: trainen onder toeziend oog van een coach, goed en gezond eten, gesprekken voeren met een sportpsycholoog en je fitheid monitoren bij een sportarts. Als je alle omstandigheden zo gunstig mogelijk maakt, wat gebeurt er dan met je trainingen, je lijf en uiteindelijk met je wedstrijd?

In 16 weken laat Annemerel zich klaarstomen voor de marathon van Berlijn 2018 en in dit boek deelt ze haar ervaringen, tips en tricks zodat ook jij een betere en snellere loper kunt worden.

Andere boeken van de hand van Annemerel zijn Live Love Run en Ik heb geen zin. ‘Trainen als een Topatleet’ is via Bol.com online te bestellen. boek bestellen

In de ban van de Barkley – Michiel Panhuysen

In de ban van de Barkley - Michiel Panhuysen

‘In de ban van de Barkley’ van Michiel Panhuysen onthult de geheimen van ‘De Barkley’ Marathons, een fenomeen onder ultralopers. Deze mythische en extreem zware race, omhuld door mist, vindt plaats in het diepe binnenland van Frozen Head State Park in Tennessee, VS. Het is één van de meest uitdagende ultramarathons wereldwijd. OP Netflix staat (of stond) ene geweldige documentaire over de Barkley Marathons.

Deelnemers hebben zestig uur om een afstand van 100 mijl te overbruggen door ruig en onbarmhartig terrein. Tijdens deze uitputtingsslag raken velen verdwaald in dichte mist, ondergaan ernstige onderkoeling, en ervaren intense hallucinaties na vele uren zonder slaap. In de 35 jaar dat deze wedstrijd gehouden wordt, is het slechts vijftien lopers gelukt om de eindstreep te bereiken. boek bestellen

Asfalt, Zand & Stenen – Abdelkader Benali

asfalt zand en stenen benali

Voor Abdelkader Benali zijn hardlopen, leven en schrijven in elkaar vervloeiende activiteiten. Zelden drong een literaire schrijver dieper door tot de essentie van wat hardlopen is dan Benali in zijn roman Marathonloper.

En zelden wist een hardloper beter uit te drukken wat hem in wezen bezielt dan dat hij doet in de roman Zandloper. In Asfalt, zand en stenen zijn deze twee romans en een selectie van zijn korte hardloopverhalen opgenomen.

Dit boek vormt de neerslag van vele duizenden hardgelopen kilometers. Abdelkader Benali debuteerde in 1996 met Bruiloft aan zee dat genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Het boek Marathonloper is ook van zijn hand.

boek bestellen

Born to Run – Christopher McDougall (Engelstalig)

born to run McDougall

Een avonturier en redacteur bij Men’s Health volgt de hardloopgeschiedenis van de indianen van Tarahumara en beoordeelt hoe ze atleten zijn geworden die lange afstanden kunnen lopen zonder rust of blessure, en hoe ze het vergelijken met professionele hardlopers.

“Christopher McDougall (geboren 1962) is een Amerikaanse auteur en journalist. Hij is vooral bekend om zijn boek Born to Run 2009: A Hidden Tribe, Superathletes en de Greatest Race die de wereld nog nooit heeft gezien. Born to Run is in het Engels geschreven.

boek bestellen

Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami

Waarover ik praat als ik over hardlopen praat - Murakami

In 1982 verkocht Haruki Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden.

Al een jaar later rende hij van Athene naar Marathon. In dit boek, na tientallen wedlopen, triatlons en door de pers bejubelde boeken, onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven – en op zijn werk.

Hij gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, tot zijn grootste triomfen en teleurstellingen.

boek bestellen

Alles wat je wilt weten over hardlopen – Mariska van Sprundel

alles wat je wilt weten over hardlopen - mariska van sprundel

Een persoonlijke zoektocht naar de wetenschap achter hardlopen. Van Sprundel onderzoekt de populaire opvattingen over schoenen, blessures, voeding, presteren en mentaliteit.

Is het nodig om extra koolhydraten te eten voor een hardloopwedstrijd? Slijt het kraakbeen in je knieën sneller door hardlopen? Gaat dagelijks joggen depressies te lijf? Kan je verslaafd raken aan sporten? Is de mens überhaupt gemaakt om lange afstanden te rennen?

De hardloopwereld staat bol van de overgeleverde wijsheden over schoenen, voeding, blessures en gezondheid. Goede schoenen zouden pijntjes voorkomen en marathons zijn ongezond voor het hart. Maar wat is feit en wat is fictie? Wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel is na haar zoveelste blessure vastberaden de wetenschap achter hardlopen te ontrafelen.

In Alles wat je wilt weten over hardlopen duikt Van Sprundel in de nieuwste ontwikkeling uit de sportwetenschap om de wisselwerking tussen hardlopen en ons lichaam op te helderen. Haar persoonlijke zoektocht leidt langs internationale universiteiten, bewegingslabs, hardloopwinkels en DNA-tests. Gaandeweg worden populaire wijsheden bevestigd of ontkracht. Haar bevindingen leiden tot inzichten waar elke gevorderde loper of toekomstige beginner mee uit de voeten kan.

boek bestellen

De tien, de halve en de hele; Handboek voor de prestatiegerichte hardloper – Rob Veer

de tien de halve en de hele

Aan de finish gekomen met het gevoel dat er toch meer in zat? Ondanks die hardloop-apps, online community’s, hartslagmeters en urenlange training? Tijd voor een wat grondiger aanpak.

De tien, de halve en de hele is de weerslag van de jarenlange ervaring van hardlooptrainer Rob Veer in de begeleiding van zowel lopers op topniveau als prestatiegerichte amateurs. Trainingsmethodes, hartslagmeter, rust, voeding, adem, techniek: alle onderdelen van het lopen, vertaald naar de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, komen, rijkelijk voorzien van praktische adviezen en tips, aan bod in dit complete handboek waarin de focus ligt op de populaire lange afstanden. Loop sneller, voorkom blessures en haal meer voldoening uit het lopen.

boek bestellen

Start to Run: fit en gezond in 10 weken – Evy Gruyaert

start-to-run-evy-hardloopboeken

Gloednieuwe editie van dé handleiding voor elke beginnende loper.
Start to run met Evy Gruyaert is een hippe en overzichtelijke leidraad met eenvoudige oefeningen, heldere loopschema’s, nuttige gezondheidstips en nieuwe heerlijke recepten.

Een uitgelezen team van professionals staat je bij om stap voor stap je conditie op te bouwen en het hele verhaal is doorweven met persoonlijke blogs van Evy Gruyaert, die als presentatrice van Vlaanderen Sportland zelf de loopschoenen aanbond en dus ervaringsdeskundige bij uitstek is. Loop 5 km in 10 weken & houd vol! Evy is onder andere bekend van de hardloop-aap ‘hardlopen met Evy’. Lopen met Evy is ook de titel van een van de andere hardloopboeken van deze schrijfster.

boek bestellen

Het Blauwe Uur – Hans Koeleman

het blauwe uur roman der hardloopboeken

Op een vroege ochtend, lang voor de zon opkomt, staan zeven hardlopers in een klein dorp aan de voet van de grootste duin van Nederland. Het zijn vooral beginners. Als een oude kerkklok vier keer slaat gaan ze omhoog.

Vier uur later komen ze via dezelfde duin de bewoonde wereld weer in. In de tussentijd hebben ze hardgelopen, in het donker, zonder enig kunstlicht, en in stilte, door bos, door de vallei en over het strand. Onderweg hebben ze veel gezien, maar vooral toch zichzelf. Wat doet de nacht toch met de loper? En zou het kunnen dat je na vier uur lopen in het donker fitter terugkomt dan je was begonnen…? Een van de weinige romans in deze lijst van hardloopboeken.

boek bestellen

Het Hardloperskookboek Deel I – Miriam van Reijen en Barbara Kerkhof

het hardloperskookboek

Dit is een kookboek voor lopers die zichzelf graag uitdagen en verbeteren. Hardlopers die best een wijntje of een biertje lusten op zijn tijd, maar dan wel willen weten of en hoe dit hun prestaties beïnvloedt. Hardlopers die overigens ook gerust een fles bietensap soldaat durven maken als ze daar sneller van gaan lopen. 

In dit boek kun je antwoorden verwachten op vragen als: 
*Is gezond ook altijd het beste voor een sporter? 
*Kun je met de juiste voeding blessures voorkomen of sneller doen genezen? 
*Wat moet je wel en vooral niet eten voor een belangrijke wedstrijd? 
*Wat is nu de ultieme post-trainingssnack? 

Het hardloperskookboek biedt nieuwe wetenschappelijke inzichten in welk eetpatroon je prestaties nu echt bevordert. Maar eerst en vooral is dit een boek met originele recepten voor sporters. Recepten die meestal verantwoord, maar áltijd lekker zijn. Zoals de titel al impliceert is er ook een tweede kookboek voor hardlopers: het Hardloperskookboek Deel II.

boek bestellen

De Koploper; De mooiste hardloopverhalen uit de wereldliteratuur – Max Dohle

De mooiste hardloopverhalen uit de wereldliteratuurHardlopen is een mooie metafoor voor schrijven. De eenzaamheid, het vereiste doorzettingsvermogen en de uiteindelijke roes die optreedt bij het lopen én het schrijven zijn uiterst vergelijkbaar. Veel schrijvers voeren dan ook hardlopers op in hun verhalen.

Max Dohle verzamelde in De koploper de mooiste verhalen uit de wereldliteratuur over hardlopen. Zo ontbreekt de eenzaamheid van de langeafstandloper van Alan Sillitoe niet, maar Dohle vond ook nooit eerder in het Nederlands vertaalde verhalen over bedrog, succes, liefde, humor en humeur. En steeds is hardlopen de rode draad.

In deze bundel vind je, naast de klassieker van Alan Sillitoe, verhalen van onder meer Louis Couperus, Dirk van Weelden, Evelyn Waugh, Toni Cade Bambara, Frans van Zoelen, Brian Glanville en Joyce Carol Oates. Zoek je een cadeau voor een hardloper? Dit is een van de boeken voor hardlopers voor échte lezers.

boek bestellen

De Mens als Duurloper – Jan Knippenberg

hardloopboeken mens als duurloper

Vaak wordt de stelling verkondigd dat de ultramarathons of ultra-lange afstandslopen een logisch gevolg zijn op de marathon en zelfs de triathlon. Niets is minder waar. De duurloop is klassieker dan de marathon.

Historicus en topatleet Jan Knippenberg, een Nederlandse duurloper van wereldklasse, geeft in De mens als duurloper de historische achtergronden van het duurlopen weer. Hij plaatst de ultra-lange afstandsloop in het perspectief van de cultureel-historische ontwikkeling.

Na een boeiende beschrijving van de duurloop in de niet-Europese culturen – de Bushmen en vooral de Tarahumara Indianen in Zuid-Amerika – waarbij afstanden van honderden kilometers werden afgelegd, belicht hij de ontwikkeling van de duurloop in de Europese cultuur. Een fascinerend boek, dat aanzet tot nadenken over de relatie tussen prestatie en geestelijke ontwikkeling. Vergeleken met de meeste andere hardloopboeken op deze pagina wellicht wat zware/droge kost.

boek bestellen

Hardlopen met Power – Hans van Dijk & Ron van Megen

hardlopen met power

Hardlopen met Power het vervolg van de bestseller Het Geheim van Hardlopen. Hardlopen met Power beschrijft de nieuwste inzichten. 

Trainen en racen met een vermogensmeter zoals Stryd: Chris Froome doet het al jaren en Mo Farah gaat nu ook aan de slag!  Eindelijk kunnen hardlopers profiteren van de extra informatie die je Wattage oplevert. Een ‘game-changer’ zonder weerga.  Binnenkort wil en kan niemand meer zonder!

Maar hoeveel Watt is je vermogen eigenlijk bij hardlopen en hoe kun je die kennis gebruiken om efficiënter te lopen en successen te boeken in de training en de wedstrijd?  Het wordt allemaal uitgelegd in dit boek van de auteurs van Het Geheim van Hardlopen en Het Geheim van Wielrennen. Dit is een van de hardloopboeken voor runners die zichzelf echt willen verbeteren.

boek bestellen

Running Buddha – Sakyong Mipham

running buddha

Hardlopen is de perfecte manier om je gedachten even te verzetten en de stress van de dag van je af te lopen. Maar tijdens het hardlopen heb je alsnog de neiging om aan honderd andere dingen te denken dan het hardlopen zelf.

In Running Buddha van Sakyong Mipham leer je hardlopen met aandacht voor je adem, gedachten en gevoelens. Het trainen van je body en mind staat centraal. Hardlopen levert dan innerlijke stilte en intens geluk op. Minder praten, minder denken en meer lopen!

Voor iedereen die hardloopt of wil gaan hardlopen. Sakyong Mipham is geestelijk leider van Shambhala, een wereldwijd netwerk van meditatie- en retraitecentra. Ook is hij marathonloper.

boek bestellen

Hardlopen voor Vrouwen – Barbara Kerkhof

Word moe, rust uit, geniet, speel met de wind, koester je lijf, bevrijd jezelf: ga lopen 

Lopen is sporten, maar lopen is ook ontmoeten, lopen is vrijheid. Steeds meer vrouwen gaan hardlopen – en gelijk hebben ze. In dit boek vind je de beste hardlooptips speciaal voor vrouwen.

In deze volledig herziene editie van Hardlopen voor vrouwen vind je alles over beginnen én verdergaan met hardlopen. Over schoenen, kleding, voeding en training. Over rennen in de regen, over zenuwen voor een wedstrijd. Maar boven alles gaat dit boek over verliefd worden op het lopen en hoe je dit daarna uitbouwt tot een duurzame relatie.

boek bestellen

101 Tips voor Hardlopers – Siebe Turksma & Joost Huijsing

101 Tips voor Hardlopers bevat 101 gedocumenteerde – meestal – evidence based – tips over een breed scala van onderwerpen. Het is alweer bijna 2 jaar beschikbaar, maar de tips zijn nog steeds fris en vaak verrassend. Veel van de tips hebben kritische ondertoon in de richting van de industrie en de hardloopguru’s die van generatie op generatie misvattingen levend houden.

Met deze 101 tips ga je beslist beter lopen. Sneller, mooier en met minder kans op blessures. Je bent ook beter opgewassen tegen de marketing van de sportmerken, de overdreven claims over supplementen en de praatjes van schoenverkopers.

boek bestellen

Hardloopboeken

Mochten nieuwe hardloopboeken die de moeite waard zijn zich aandienen zal ik deze lijst aanvullen. Mogelijk komt er nog een aparte pagina over boeken die over voeding voor hardlopers gaan. Er zijn tamelijk wat receptenboeken en boeken met voedingsadvies voor sporters op de markt.

Hopelijk heb je wat aan deze lijst gehad, voor jezelf of als inspiratie voor een cadeau voor een hardloper.

Tips voor boeken voor hardlopers

Weet jij nog goede hardloopboeken die eigenlijk een plek verdienen in deze lijst? Dan kun je de titel als suggestie insturen via het contactformulier. Wat is jouw favoriete hardloopboek aller tijden? En hoeveel heb je er al uit bovenstaande lijst gelezen? Ik ben benieuwd; alle comments met betrekking tot hardloop-literatuur zijn welkom.

bol hardloopboeken banner


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

1 gedachte over “Hardloopboeken”

Plaats een reactie