Lissabon

logo marathon van lissabon

De EDP Lissabon marathon en halve marathon, worden op dezelfde dag gehouden, medio oktober. Ook is er een mini-marathon van 8 kilometer. Deze wedstrijden staan bekend om hun mooie parcours. Als je, zoals ik, de halve marathon loopt start je op de Vasco da Gamabrug. Dit is één van de grootste bruggen van Europa, en de wedstrijddag is de enige dag dat er geen auto’s rijden.

Daarnaast is de Portugese hoofdstad natuurlijk een prachtige stedentrip-bestemming, en kun je er via diverse prijsvechters zeer goedkoop naar toe vliegen. Al met al dus een prima bestemming voor een sportieve marathonreis! Bezoek de website maratonaclubedeportugal.com.

Volledig verzorgd rennen in Lissabon? TUI biedt pakketreizen aan naar de halve en hele marathon van de Portugese hoofdstad. Vlucht, Hotel en gegarandeerd startbewijs. Bezoek TUI Sports.

Ik liep de halve marathon van 2018, eentje die vanwege de storm Leslie (die uiteindelijk in Lissabon wel meeviel) een andere startlocatie kende dan de beroemde Vasco da Gama-brug. Ook startten zowel de halve als hele marathon een uur later. Jammer, maar weinig aan te doen.

start halve marathon lisbon brug

Startnummer Ophalen – Expo

Zoals eigenlijk altijd maak ik van een buitenlandse marathon een veredelde stedentrip, dus ik was al 4 dagen voor de run in Lissabon gearriveerd. Ik was er jaren terug al eens eerder geweest, en wat me opviel is dat het aantal toeristen, en vooral ook de toeristenkarretjes, stepjes, taxis en dergelijke enorm leek toegenomen.

Het startnummer dient te worden opgehaald in het gebied Parque Nacoes, iets voorbij de Internationale Feria. Dit ligt wat buiten het centrum, dus je kun de metro nemen naar halte Oriente. Op deze plek pak je op de wedstrijddag ook de pendelbus naar de start van de halve marathon, of naar de mini-run (8.5 km).

Als je de hele marathon van Lissabon loopt start je op een (hele) andere plek: in het kuststadje Cascais. Hiervoor geldt geen pendeldienst; hier moet je op eigen gelegenheid naar toe gaan. Ik geloof dat dat goed met de trein kan, al weet ik niet hoe vroeg die zondags rijden. Er zal vast wat geregeld zijn voor de lopers.

Ik was op vrijdagmiddag zo rond 14:00 op de Expo, en het was er toen erg rustig. Het is geen grote expo zoals bijvoorbeeld in Berlijn of New York. Er waren weinig stands van andere grote marathons (altijd jammer), alleen voor een andere marathon in Lissabon zelf. Deze wordt in maart gehouden (wereldrecord parcours halve marathon) en wat andere Portugese runs. De Maratona Clube de Portugal organiseert 5 runs per jaar in Lissabon, en soms is het wat onoverzichtelijk welke run wanneer is, en welke afstanden.

Naast het startnummer kreeg men het welbekende rugzakje en maar liefst 2 T-shirts (inmiddels kom ik om in de hardloopshirts, maar weggooien is ook weer zo iets). Geen goodies en folders, nice and clean.

aloha runner lisboa marathon

Race Day

De pendeldienst naar het startpunt was prima in orde.

In plaats van op de Vasco da Gama Brug startten we dus op een grote weg op het vaste land. De wind had hier (ook) vrij spel maar de storm viel al met al mee. Er waren geen verschillende startvakken; iedereen startte tegelijk.

Kennelijk is het in Portugal ook acceptabel een hardloopwedstrijd wandelend te starten, want de eerste kilometers ben ik tientallen wandelaars gepasseerd. Op zich prima maar waarom zij dan zo vooraan willen staan bij het starten: geen idee. Als je een PR wil lopen is dit tamelijk irritant, dus zorg dan dat je écht ergens vooraan staat.

Omdat lopers van alle niveaus samen starten is het in het begin een beetje zoeken naar ruimte (Mogelijk is dit op de brug anders maar ik denk van niet), maar dit werd wel beter na een paar kilometer.

halve marathon lissabon vasco da gama brug

Het parcours is niet echt zwaar, behalve na 18 kilometer waar je een volle kilometer omhoog loopt. Dit is best pittig. Hierna draai je om en loop je naar beneden weer richting Praça do Comércio, waar het finishgebied is.

marathon van lissabon kust runners

Er was erg weinig publiek, totdat je na 17 kilometer zo het finishgebied bereikt. Daar is het gelukkig wel vol. Onderweg heb ik 4 of 5 muziekpunten geteld (voor wie dat leuk vindt) en er waren 5 waterpunten waar je ook een gelletje of banaan kon krijgen.

halve marathon van lissabon brug

Hardlopen in Lissabon

De dagen voor de halve marathon heb ik nog 2 keer hardgelopen in Lissabon. Het makkelijkste is om dit langs de Docas te doen (dus langs de rivier). Vanaf het Praça do Comércio kun je 8 kilometer rennen tot de Torre de Belem. Dan weer terug maakt 16 km. Bij de Praça do Comércio is ook een metrohalte dus daar kun je eenvoudig komen. Zelf overnachtte ik in Pension Milanesa, eenvoudig maar prima, en op loopafstand van de uitgaanswijk Bairro Alto en metrohalte Avenida.

vasco da gama brug lissabon

Al met al was de halve marathon van Lissabon een leuke ervaring, al had ik misschien achteraf gezien beter de hele marathon kunnen doen. Starten in Cascais en dan echt naar Lissabon rennen lijkt me een mooiere ervaring. Misschien komt het er ooit nog van.

marathon van lissabon zee

Sfeerimpressie (Halve) Marathon van Lissabon

Stedentrip Lissabon

Lissabon is een uitstekende bestemming voor een citytrip. Het heeft een fijne sfeer, maar ook voldoende bezienswaardigheden. De Torre de Belém is wellicht een van de bekendste (probeer ook de Pastéis de Belém). Wel stond hier een enorme rij, dus ga vroeg als je hier echt in wil. Ook bij het nabijgelegen Hiëronymietenklooster (Mosteiro dos Jerónimos) was het erg druk. Bij het Castelo de São Jorge (Kasteel van Sint Joris) viel dit weer mee. De beroemde tramlijn 28 puilde ook uit met toeristen.

Tickets vooraf boeken voor diverse attracties en tours kan online via Ticketbar en Tiqets. Ook als je Sintra wil bezoeken (eigenlijk een must als je wat langer in Lissabon bent en er de tijd voor hebt) is het handig om dit vooraf te boeken. Trek hier minimaal een dag voor uit.

Voor sportliefhebber is een bezoek aan het museum en stadion van Benfica mogelijk interessant. Persoonlijk vond ik het museum van FC Porto indrukwekkender. Wil je iets actiefs doen, dan is een fietstour misschien leuk. Dit kan onder andere met Baja Bikes.

Zelf boek ik altijd gewoon een vliegticket en kies ik zelf een hotel of pension uit. Wil je vlucht en hotel in één keer boeken kan dat bijvoorbeeld via DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl of TUI.nl.

Kostenplaatje Halve Marathon van Lissabon

Startbewijs: 75 euro voor de marathon, 40 euro voor de halve. Mogelijk zijn de prijzen lager als je je ver van tevoren al inschrijft.
Vliegticket Retour vanaf 80 euro ongeveer:
AirBNB per nacht: rond de 25 euro (prive-kamer).
Eten en drinken kan vrij goedkoop in Portugal. Toeristische attracties zijn goed betaalbaar.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de halve marathon van Lissabon gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Website Halve en Hele Marathon van Lissabon: maratonaclubedeportugal.com
Vliegtickets: vliegtickets.nl | Keuze te over; o.a. Transavia, Easyjet en Vueling vliegen op Lissabon vanaf Amsterdam, net als TAP Portugal en KLM (KLM is vrij duur). Transavia vliegt ook vanaf Rotterdam en Eindhoven. Verder vliegt RyanAir momenteel vanaf Eindhoven.
Hotels Lissabon: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl en TUI
Marathon Reizen Lissabon: 1 reisorganisatie organiseert zowel een halve als hele marathonreis naar Lissabon. Met TUI Sports kun je alleen naar de halve.

Marathon van Lissabon op social media:

Facebook: facebook.com/maratonadelisboa
Twitter: twitter.com/maratonalisboa
Instagram: instagram.com/meiamaratonadelisboa

Halve (of Hele) Marathon van Lissabon

De hele, halve en 8 kilometer run vinden plaats op de zondag. Op de zaterdag er voor zijn er nog de Mini Champions loop, voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Ook is er die dag een familie-wandeling van 4 kilometer. Beide evenementen vinden plaats in het Parque das Nações.

In het voorjaar is er overigens nog een halve marathon in Lissabon. Deze is onderdeel van de SuperHalfs Series. Een serie van 5 grote halve marathons in de steden Lissabon, Cardiff, Valencia, Praga en Kopenhagen.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie