De Uganda Marathon: een impact-vol avontuur in de Parel van Afrika

De Uganda Marathon is geen gewone marathon. Natuurlijk ben je aan het hardlopen, natuurlijk is de afstand 42 (of 21 of 10) kilometer, natuurlijk is er een finishboog. Maar de overige ingrediënten van dit evenement zijn toch vooral exotisch.

Ties Obers, werkzaam voor Knowledge for Children, vertelt graag over zijn ervaringen met de Uganda Marathon die hij liep in juni 2022.

Voor het goede doel

De Uganda Marathon is er om impact te maken. Aan de ene kant om de vele enthousiaste Ugandeze lopers een podium te bieden, sport onder de aandacht te brengen en een evenement te creëren waar de hele stad (Masaka)  een jaar lang naar uit kijkt.

Uganda Marathon
Uganda Marathon

Aan de andere kant voor de internationale lopers, die gekoppeld worden aan een lokaal goed doel. In  de periode voor de Uganda Marathon haal je als loper geld op voor dit goede doel en in de week voor de Uganda Marathon bezoek je dit goede doel en zie je direct wat voor impact je maakt door deel te nemen. Nederlanders worden gekoppeld aan Knowledge for Children, een Nederlandse stichting met een zusterorganisatie in Masaka, Knowledge for Children Uganda. 

Een volle week

Waar ik in eerste instantie nogal onder de indruk, of misschien wel bang, was van Uganda, de lagere levensstandaard, de gespierde mensen en alles wat voor mij onbekend was. Bleek al snel dat de gemiddelde Ugandees ongelooflijk gastvrij, vriendelijk en kortweg lief is. Het grootste risico aan Uganda is dat je je hart verliest.

Deelname aan de Uganda Marathon betekent een programma van een volle week. Je wordt ondergebracht in een prima hotel met zwembad, waar je goed wordt verzorgd inclusief maaltijden. In de eerste dagen krijg je een stoomcursus Uganda, leer je over culture gebruiken, het land, de taal en dergelijke. Onder de warme zon vergeet je snel onze Westerse gejaagdheid en ga je mee in de Ugandese flow.

Uganda

Je bezoekt een paar van de projecten van Knowledge for Children, wat een fascinerende inkijk geeft in hoe scholen in Uganda functioneren. Knowledge for Children gaat uit van de kracht en behoeften van de lokale scholen en de gemeenschap rond de school, waarmee ze op een co-investeringsmanier (dus niet alleen maar geven) de scholen helpen te verbeteren. Prachtig om daar onderdeel van te zijn.

Ook help je als internationale loper mee aan de Kidsrun van te voren, maak je nog mooie uitstapjes en is er de dag van te voren een ‘pool & pasta party’ om op kracht te komen voor het hardlopen.

hardlopers bij de Uganda Marathon
Hardlopers bij de Uganda Marathon

Uganda Marathon: de loop

Vroeg op de ochtend verzamelen we op een centraal punt in de stad. De marathon start vroeg om van de lagere ochtend temperatuur te profiteren. Ik was eigenlijk wel verrast hoe professioneel de organisatie van de marathon was (vooroordeel?). Maar er stond een heus Marathon dorp, met podium, tenten, start en finishboog en alles.

Er was een fantastisch gezellige warming-up op Afrikaanse muziek en langzaamaan liep het startvak vol in afwachting op het startschot. Het parcours is erg heuvelachtig, van kuitenbijter naar kuitenbijter, over rode ongeasfalteerde wegen, door het achterland van de stad, langs vele kleine huisjes, langs vele kinderen die je met verbazing aankijken, langs evenveel kinderen die je toejuichen, langs koeien, langs kippen, langs bananenbomen, langs volgeladen vrachtwagens, je komt ogen tekort…

Wat je niet tekort komt is aandacht, de Ugandezen vinden het een eer dat jij mee loopt en vinden het leuk om met je te praten. Zo worden de zware stukken een stuk minder zwaar en wordt het genieten alleen maar grootser. De racedag wordt afgesloten met een BBQ, kampvuur en als je nog puf hebt in de lokale discotheek. 

Voor een PR moet je hier niet zijn. Laat je notie van tijd varen, geniet van deze fantastische plek op aarde en draag bij aan het verbeteren van vele levens. 

Ik ben mijn hart verloren aan Uganda en ga daarom in 2023 weer terug! De Uganda marathon van 2023 vindt plaats op 3 juni. 

Meer informatie over Knowledge for Children en de Uganda Marathon vind je op de website: knowledgeforchildren.org/marathon

Ties Obers Knowledge for Children


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie