Barcelona

De halve marathon van Barcelona wordt jaarlijks in Februari gehouden. De 21 kilometer is de enige afstand die die dag gelopen wordt. Barcelona Airport is vrij voordelig te bereiken met een van de goedkopere luchtvaart-maatschappijen. Een daarvan is Vueling.

halve marathon barcelona

De halve marathon van Barcelona kent een snel parcours met weinig hoogteverschil. In 2015 verbrak Florence Kiplagat in de Catalaanse hoofdstad haar eigen wereldrecord op de halve marathon.

De route loopt door het centrum van de stad, en start en finisht bij het Parc de la Ciutadella. Het parcours is te vinden op de website. In tegenstelling tot veel andere marathons is hier geen ‘marathon village’ of iets dergelijks te vinden.

barcelona panorama

De Halve Marathon van Barcelona

Het startnummer diende te worden opgehaald bij Disseny HUB Barcelona, Plaça de les Glòries Catalanes 37, een eindje uit de buurt van de startplek. Er is geen georganiseerde pasta party. De tijden waarop je je BIB-nummer kon halen waren ruim, maar toen ik hem in 2016 liep was het niet mogelijk je startbewijs op de wedstrijddag te halen. In 2016 kon je je tot ongeveer een week voor de start inschrijven.

De organisatie kondigde een aantal dagen voor de start op Facebook aan dat er 16.500 deelnemers mee zouden lopen, een record. Opvallend was dat hiervan maar liefst 32% niet uit Spanje afkomstig was. De lopers zijn voornamelijk mannen; slechts 28% van de inschrijvers was vrouw.

start halve marathon van barcelona

De start was al om 8:45, vermoedelijk om eventuele hitte voor te blijven, al kan daar in februari nauwelijks sprake van zijn. Naar aanleiding van je opgegeven verwachte eindtijd kreeg je een van de vier startvakken toegewezen. Atleten die iemand in een rolstoel voortduwden beten het spits af. Na het ‘You never walk alone’ bij de Rotterdam Marathon had ik hier voor de start stiekem gehoopt op ‘Barcelona’ van Freddy Mercury en Montserrat Caballé, maar helaas.

De Start

Vlak na de start was het vrij druk en lastig inhalen. Niet eens omdat men zo traag was (want de meeste deelnemers waren goed getraind, geen mensen in carnavalspakken e.d. gezien) maar het parcours begon enigszins smal. Na elke 5 kilometer was er water of sportdrank te krijgen. Bananen heb ik in de gauwigheid niet gezien. Veel publiek was er niet, behalve op rond de Arc de Triomph / Start- en Finishplek. Ik heb iets van 7 bandjes geteld die de lopers muziekaal ondersteunden.

Arc de Triomf finish marathon Barcelona

Zoals eerder vermeld is het parcours erg snel. Weinig last van wind gehad, maar als er tegenwind was was deze sterk. De route loopt nauwelijks omhoog op een kort pittig klimmetje rond kilometer 18 na. Het finishgebied ligt bij de Arc de Triomf, waar je achtereenvolgens water, bananen & sinaasappels en een medaille uitgereikt krijgt.

finish barcelona halve marathon

Sfeerimpressie eDreams Mitja Marató Barcelona

Stedentrip Barcelona

Het leukste is natuurlijk om je marathonreis naar Barcelona te combineren met een uitgebreide stedentrip. Wil je vlucht en hotel in een keer boeken kan dat bijvoorbeeld via DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl of TUI.nl. Het is niet zo dat je tijdens de halve marathon langs allemaal bekende bezienswaardigheden van Barcelona rent. Het hoge Columbus Monument en op het eind de Arc del Triomf zijn eigenlijk de enige.

Niet te missen bezienswaardigheden zijn de Sagrada Familia, die van binnen inmiddels zo’n beetje af is, en Parc Guell. Reken wel op flinke drukte; eigenlijk zijn er tegenwoordig te veel toeristen in Barcelona. Een deel van de Catalanen heet het ook wel met het toerisme gehad, getuige de stickers met ‘Tourists go home, you are destroying the neighbourhood’. Koop de tickets voor de Sagrada Familia online om lange wachtrijen te voorkomen. De entreeprijzen zijn stevig; dit geldt ook voor de huizen ontworpen door Gaudi: Casa Batlló en Casa Mila.

Mocht je tijd over hebben kun je een dagtrip met de trein naar het klooster van Montserrat overwegen. Ga wel vroeg om de toeristenstroom te voorkomen. Een ander mooi uitje is het Dalí-museum in Figueres, al ben je hier voor wat langer onderweg.

Kostenplaatje Halve Marathon van Barcelona

Startbewijs: 28 euro zonder chip, inclusief running shirt. (hoe eerder je je inschrijft hoe lager de prijs voor deelname. Scheelt een paar euro’s)
Vliegticket Retour vanaf Schiphol: +/- 110 euro met Vueling
AirBNB per nacht: rond de 50 euro.
Eten en drinken kan vrij goedkoop in Barcelona. Toeristische attracties zijn duur.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de halve marathon van Barcelona gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Website eDreams Halve Marathon van Barcelona: edreamsmitjabarcelona.com
Vliegtickets: vliegtickets.nl | o.a. Transavia, KLM en Vueling vliegen op Barcelona
Hotels Barcelona: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl en Tui.nl
Marathon Reizen Barcelona: 1 reisorganisatie organiseert zowel een halve als hele marathonreis naar Barcelona. Bij Marathons International en Runtours.nl kun je alleen voor de hele marathon boeken.

eDreams Halve Marathon van Barcelona op social media:

Facebook: facebook.com/mitjamaratobarcelona
Twitter: twitter.com/mitjabarcelona

Hele Marathon van Barcelona

In Barcelona wordt uiteraard ook een hele marathon georganiseerd, maar op een andere datum. In sommige steden worden de 21.1 en 42.2 kilometer op dezelfde dag gehouden, maar dat is hier dus niet het geval. De Marathon vindt plaats begin/half maart. Zie ook de officiële website. Arrangementen inclusief hotel en startnummer zijn te boeken bij Marathons International en nog een reisorganisatie.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie