Berlijn

De Berlijn Marathon, bij veel hardlopers zal deze race op de wensenlijst prijken, niet alleen omdat het een Marathon Major is, maar ook omdat het parcours supersnel is.

berlijn marathon logo

Een nieuw PR lopen is hier heel goed mogelijk! Ook ik liep hier mijn snelste marathon tot nu toe, tamelijk onverwacht. Na de val van de Muur in 1989 groeide de marathon van Berlijn uit tot een van de grootste loopwedstrijden ter wereld. Je moet dan ook loten voor deze race, of een startbewijs bemachtigen via een georganiseerde reis.

Volledig verzorgd rennen in Berlijn? TUI biedt pakketreizen aan naar de halve en hele marathon van Berlijn. Vlucht, Hotel en gegarandeerd startbewijs. TUI Reizen heeft dus arrangementen voor zowel de hele als halve marathon van Berlijn. Reisorganisatie Run2Forty2 heeft een reis naar de hele marathon

berlin overview

Een startbewijs voor de Berlijn Marathon

Tegenwoordig ben je niet meer zo maar verzekerd van een startbewijs voor deze marathon. Net als bij andere majors als New York, Tokyo en Londen moet je loten voor de Marathon van Berlijn. Enkele jaren geleden was dit nog niet het geval.

Omdat ik hier te laat voor was ben ik (net als in New York) met een reisorganisatie gegaan. Je bent dan wel verzekerd van je startbewijs. Er zijn gelukkig diverse Nederlandse reisorganisaties die een reis naar Berlijn inclusief startnummer aanbieden.

TUI is er daar één van (meer over TUI op deze pagina), maar ik besloot bij Gerard ter Beek’s Marathon Reizen te boeken. Hierbij is namelijk ook de busreis georganiseerd. Mede doordat het hotel niet in het centrum ligt, en Gerard geen waanzinnig bedrag voor het startbewijs rekent blijven de kosten binnen de perken.

Je betaalt voor je startnummer wat de touroperators als inkoopprijs betalen. Het arrangement van Gerard ter Beek (GTB Marathon) vind je op GTBmarathon.nl.

In het verleden gingen er nog wel eens 500 lopers mee naar Berlijn, toen ik in 2017 liep waren er 175 mee met deze reisorganisatie. GTB Marathon organiseert trouwens ook een busreis naar de Halve Marathon van Berlijn.

fruhstuck lauf Berlin

Frühstückslauf

De dag voor de marathon kun je nog mee doen aan de ‘Frühstückslauf’, een ochtendloop van 6 kilometer die start voor Charlottenburg. GTB Reizen had ook geregeld dat zij die dit wilden met de bus naar deze breakfast run konden gaan.

Dit is een zeer rustige voorpret-verhogende run van Charlottenburg naar het Olympisch Stadion van Berlijn. Veel ballonnen en vlaggen. In tegenstelling tot het marathonparcours hier wel wat stijging hier en daar, maar door het zeer lage tempo maakte dat allemaal niet uit.

Afsluitend bij het Olympisch Stadion staat er voor iedereen ontbijt klaar: koffie, bananen, een soort Berliner bollen, en (voorverpakte) choco-croissants en chocomel.

Stadstour Berlijn

Om 11:00 stond onze tour bus keurig voor het Olympisch Stadion en kregen we een stadstour met de bus. Daar was een prima gids bij aanwezig. Af en toe stapten we uit, zoals bij het Joods momument, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz en een plek waar een deel van de Berlijnse Muur nog overeind stond en door kunstenaars was beschilderd.

We hoefden dus niet te lopen en konden zo de benen sparen. Na afloop liet Gerard weten dat we mogelijk n kwartier eerder naar de marathonstart zouden vertrekken, dit ivm de zeer strenge afsluiting van de binnenstad. Na de tour hadden we 2.5 uur de tijd om zelf door Berlijn te lopen. Mocht je ook in Berlijn gaan lopen en een fiets- of wandeltour willen doen: check Baja Bikes.

Race Day Berlin Marathon

Op de zaterdag voor de race vindt er nog een skeelerwedstrijd plaats.

startvak marathon

Sfeerimpressie Marathon van Berlijn

Stedentrip Berlijn

Wil je vlucht en hotel in een keer boeken kan dat bijvoorbeeld via DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl/berljin of Tui.nl.

Kostenplaatje Marathon van Berlijn

Startbewijs: 108 euro (prijs in 2018)
Vliegticket Retour vanaf 70 euro. KLM en Easyjet vliegen vanaf Schiphol. Wat natuurlijk ook kan: de trein via NS International of de bus (Flixbus bv).
AirBNB per nacht: rond de 40 a 80 euro.
Eten en drinken kan vrij goedkoop in Berlijn Duitsland.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de marathon van Berlijn gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder als reactie achterlaten. Foutje gevonden? Dan hoor ik het graag.

Website Marathon van Berlijn: bmw-berlin-marathon.com
Vliegtickets: vliegtickets.nl | Natuurlijk is Berlijn ook prima te bereiken per bus, trein of auto.
Hotels Berlijn: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Stedentrip Berlijn (Reis + Hotel:) TUI Stedentrips en De Jong Intra
Marathon Reizen Berlijn: TUI Sports, Marathons International, Run2Forty2 en dus GTB Marathon organiseren allemaal een marathonreis naar Berlijn. Meer info op deze pagina.

Marathon van Berlijn op social media:

Facebook: facebook.com/berlinmarathon
Twitter: twitter.com/berlinmarathon
Instagram: instagram.com/berlinmarathon

Halve Marathon van Berlijn

Er werd op deze dag geen halve marathon gelopen. De halve marathon van Berlijn vindt op een ander moment plaats, namelijk in het voorjaar (april). Zie ook de marathon kalender. Bij TUI Sports kun je een reis naar de halve marathon van Berlijn van Berlijn boeken.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie