London

De London Marathon behoort met Berlijn en Parijs tot de 3 grootste marathons van Europa. Als 1 van de ‘Big 6 Major marathons heeft de race een niet aflatende aantrekkingskracht op marathonlopers over de hele wereld.

virgin london marathon logo

Het is dan ook bijzonder lastig om daadwerkelijk aan de start te verschijnen, vanwege de immense populariteit.

De race is een echte stadsmarathon, met de start in Greenwich Park en finish op The Mall nabij Buckingham Palace. Je loopt zowel ten zuiden als ten noorden van de River Thames.

panorama London

Loten voor Londen

Helaas is het, zoals eerder vermeld, erg moeilijk om aan een startbewijs voor de London Marathon te komen. Sowieso moet je loten, en de kans om ingeloot te worden is erg klein. In 2020 bijvoorbeeld waren er 457,861 runners die deelnamen aan de loting. Dit waren er ruim 10% meer dan het jaar er voor!

De London Marathon is als pakketreis (vlucht, hotel, startbewijs) te boeken bij TUI Sports, Marathons International en Run2Forty2

Naar verluidt worden er ongeveer 18.000 startbewijzen verdeeld tijdens de loting. De rest gaat naar charity-runners, reisorganisaties, sponsoren et cetera. Als dit klopt dat is je kans om ingeloot te worden voor de Marathon van Londen dus nog geen 4%…

Een alternatief is het boeken van een arrangement (vlucht, hotel en gegarandeerd startbewijs) bij een reisorganisatie als MarathonsInternational.nl.

Dat kost een aardige duit, maar je loopt hem dan wel gegarandeerd. Bovendien had ik ook via Marathons International aan de New York Marathon deelgenomen, en daar geen moment spijt van gehad. Nadat ik drie keer was uitgeloot en ik weinig hoop had dat ik een vierde keer wél ingeloot zou worden, ben ik meegegaan met zo’n reis.

De marathonreis naar London met Marathons International

Het arrangement van Marathons International bestaat uit een 4-daagse reis (3 overnachtingen) met retourvlucht Schiphol – London Heathrow. Tijdens de reis reis verblijf je in het 4-sterrenhotel Holiday Inn Kensington High Street, op basis van logies en ontbijtbuffet. Alle ins-and-outs en het programma vind je op MarathonsInternational/Londen.

Let op: dit arrangement verkoopt altijd uit. Wil je verzekerd zijn dat je tijdig op de hoogte bent van het arrangement voor de volgende editie, schrijf je dan in voor hun nieuwsbrief.

Lees hier meer over Marathons International. Eerder ging ik al met deze organisatie naar de Marathon van New York, via hun Fly&Run pakket (zonder hotel).

Parcours van de Marathon van Londen.

Het parcours vind je op de website. In onderstaand filmpje zie je in 90 seconden de route van de marathon. Let wel, deze route is van 2019.

Londen staat bekend om haar snelle parcours, met weinig hoogtemeters. Het is niet voor niets dat hier vaak erg snelle tijden gelopen worden, zoals Eliud Kipchoge in de 2016 editie. Zijn of 2:03:05 was toen slechts 8 seconden langzamer dan het toename wereldrecord.

Race Day

volgt na april 2023 hopelijk.

Promotie-Filmpje voor de London Marathon #The40thRace

Kostenplaatje London Marathon

Startbewijs: als je bent ingeloot kost het startbewijs je als Nederlander je slechts £ 80, als ik het goed begrepen heb. Voor inwoners van Engeland ligt het bedrag nog lager, op £ 39.
Vliegticket: Retour vanaf Eindhoven/Amsterdam Schiphol: en paar tientjes als je goed zoekt.
AirBNB per nacht: rond de 80 euro. Hotels zijn, zeker in het marathonweekend, vrij prijzig
Eten en drinken kan je zo duur of goedkoop maken als je wilt in Londen.
Toeristische attracties zijn duur. Er zijn wel diverse gratis musea.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de marathon van London gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Officiële website Marathon van Londen: virginmoneylondonmarathon.com
Vliegtickets: vliegtickets.nl | Londen heeft meerdere vliegvelden en de mogelijkheden om te vliegen zijn er te veel om op te noemen. Naar London Heathrow vlieg je vanaf Schiphol met KLM en British Airways. Naar Gatwick vlieg je met easyJet vanaf Amsterdam en met RyanAir vanaf Eindhoven.
Hotels in Londen: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl en TUI
Marathon Reizen naar de London Marathon: Marathons International en TUI Sports hebben een aantal van de schaarse startbewijzen, en bieden pakketreizen met hotel en vlucht aan. Ook Run2Forty2 heeft een dergelijk arrangement.
Cijfers m.b.t de loting: Engelstalig artikel op Coachmag.co.uk

De London Marathon op social media:

Facebook: facebook.com/londonmarathon
Twitter: twitter.com/londonmarathon
Instagram: instagram.com/londonmarathon

Halve Marathon van London

Naast de hele marathonafstand worden er in Londen ook jaarlijk halve marathons gehouden. De bekendste is de London Royal Parks Half Marathon. Deze vindt plaats in het najaar. Tijdnes de run doorkruis je vier van Londens’ bekendste parken: Hyde Park, Green Park, St James’s Park en Kensington Gardens.

Een marathonreis naar de Royal Parks halve marathon is te boeken via een reisorganisatie, met verblijf in het London House Hotel. Voor een pakketreis naar de hele marathon van Londen kun je dus terecht bij Marathons International.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie