Madrid

madrid marathon

De Madrid marathon, of zoals de officiële naam luidt: ‘EDP Rock ‘n’ Roll Madrid Marathon & 1/2′ wordt elk jaar in april gehouden. Het is een echte stadsmarathon die dwars door het centrum van de Spaanse hoofdstad loopt. Het is een uitdagend op-en-neer-gaand parcours, waar het lastig zal zijn je PR aan te scherpen. In 2016 kreeg deze marathon de Gold Label status van het IAAF. De officiële website is runrocknroll.com/madrid.

De Rock ‘n’ Roll Marathons zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar zij onder andere hele en halve marathons organiseren in Dallas, Denver, Las Vegas, San Antonio en San Diego. Madrid was in 2012 de eerste Europese marathon die door hen werd georganiseerd. Inmiddels zijn daar de halve marathon van Dublin en hele en halve van Liverpool bijgekomen. Een volledig overzicht van Run Rock ‘n’ Roll Marathons vind je op runrocknroll.com/findrace

start marathon madrid

Startbewijs voor de Marathon van Madrid

Hoeveel kost een startbewijs? Dat hangt er van af hoe vroeg je je inschrijft. Dit zijn de prijzen van de editie van 2018: Online vanaf € 70 (inclusief Federation Fee van 5 euro) t/m 31 december, daarna loopt het op tot 75 en 80. Indien er op de Expo nog startbewijzen zijn kun je je ook daar pas inschrijven; dit kost je 100 euro. In tegenstelling tot Italië en Frankrijk heb je in Spanje géén medisch attest nodig om deel te mogen nemen.

Marathon Expo

Het startnummer kon tijdnes de 2018 editie opgehaald worden op vrijdag en zaterdag, tussen 8:00 en 20:00. Op de wedstrijddag zelf kon je dus niet je startbewijs halen.

Je haalt je startnummer bij IFEMA ,de Beurs van Madrid (Metrohalte Feria de Madrid). Dit beursgebied ligt een eindje buiten het centrum en is het beste met het openbaar vervoer te bereiken. Er zijn meerdere beursgebouwen; op je afhaalbewijs staat waar je moet zijn. De beurs is ook toegankelijk voor niet-renners/supporters.

startnummer halen marathon

Ik was er op vrijdag rond de lunch en toen was het heel rustig. Bij het afhalen van het startnummer werd er nog een klein beetje moeilijk gedaan over het feit dat ik mijn rijbewijs mee had genomen ter identificatie. En ze hadden mijn paspoortnummer op hun lijst staan ter controle. Op het afhaalbewijs stond toch echt dat een ‘passport or photo ID’ afdoende was. Gelukkig kreeg ik mijn startbewijs gewoon mee, met de mededeling: ‘next time try to bring your passport’. Ja dat is goed hoor.

marathon expo 2 madrid
madrid  marathon expo 1

De Expo zelf was zoals veel expo’s zijn. Verdeeld over 15.000 m² waren er stands van bedrijven in voedingssupplementen, hardloopmerken, hardloopreizen, et cetera. Ook andere Spaanse (halve) marathons waren vertegenwoordigd. Ik ontving flyers van hardloopwedstrijden in Sevilla, San Sebastian, Valencia en Bilbao. Aanwezige marathons van buiten Spanje waren die van Frankfurt, Varadero (Cuba), Kopenhagen en Porto.

rennen door straten madrid

Naast het startnummer kreeg je een (best mooi) rugzakje, met opvallend weinig goodies. De polsband met sleutelvak+rits was zeer welkom. Verder weinig rommel, wel een aardig Madrid Marathon running shirt van Adidas. Aan het startnummer zat ook een bon voor de pasta party bevestigd. Deze vond denk ik ook op de Expo plaats, op zaterdag tussen 13:00 en 16:00.

Parcours

madrid parcours marathon
Klik voor een link naar de PDF van de route. Je vindt hier ook de course van de halve marathon en de 10 kilometer run.

Race Day

De start was op een 25 minuten lopen van mijn hotel, dus daar kon ik op mijn gemak heen. Geen stress met metros en dergelijke. Tas-afgifte verliep allemaal soepel en er waren aardig wat toiletten, al ontkom je nooit aan een rij(tje).

In het startvak zag ik ineens allemaal mensen met startnummers voor de halve marathon om me heen. Die start namelijk tegelijk. Dat verklaart ook de Pacer met ballonnen waar 2 uur op stond. Ik dacht even dat ik met een grappenmaker te maken had. Ik was dus even bang dat ik het verkeerde startvak stond, maar dit bleek niet uit te maken. De hele en halve-marathonlopers lopen samen op tot het 17 kilometer punt.

startvak marathon

Ik hoorde voor de stad aardig wat Nederlands om me heen trouwens. Onder de 39.000 runners (10 km, 21km en 42 km opgeteld) dus flink wat landgenoten kennelijk.

Onder de klanken van ACDC’s ‘Highway to Hell’ en Queens’ ‘We Will Rock You’ werden we iets na 9:00 weggeschoten. Je begint dan gelijk met een rechte klim van 4 kilometer, die o.a. langs het Real Madrid Stadion Santiago Bernabeu leidt. Vanaf Plaza Castilla ga je juist weer naar beneden.

De hoeveelheid publiek wisselt sterk. Hoewel het zonnetje scheen was het op veel plekken langs de kant vrij rustig. Op andere plekken, vooral hartje centrum en in het winkelgebied was het wel vol, vooral in de buurt van Plaza Mayor en Sol. Verder heet het niet voor niet de ‘Rock ‘n’ Roll Madrid Marathon’: op 17 plekken langs het parcours staan (rock)bandjes te spelen voor hardlopers en publiek.

madrid halve marathon

Op het 17 kilometer punt worden de hele en halve marathonlopers gesplitst. Dit staat heel duidelijk aangegeven met spandoeken, borden. Ook zijn er omroepers, dus dat kan niet mis gaan.
Er was meestal genoeg ruimt eom te rennen en in te halen. Ik ging niet voor een snelle tijd dus heb daar dit keer minder op gelet.

Vanaf 25 kilometer loop je een kilometer of 12 in het park Casa de Campo, ten westen van de stad. Dit vond ik een zwaar stuk, terwijl de zwaarste paar kilometer op het eind nog moeten komen. Op het hoogtemeter-kaartje lijkt het wel mee te vallen maar omdat het om de laatste kilometers gaat en de benen niet echt meer meewerken viel het zwaar. Strava had 600 hoogtemeters gemeten over de gehele marathon.

10 km run

Waterpunten zijn er genoeg, zeker in de laatste fase van de marathon. Er werden geen bekertjes water uitgedeeld, maar (geopende) flesjes. Op sommige punten weer dook sportdrank verstrekt, en stukken banaan. Ergens tegen het einde werden ook gelletjes uitgedeeld.

Wat ik nooit eerder had meegemaakt waren de skeelerende hulptroepen. Deze skeeleraars spoten op verzoek een koude (?) substantie op je kuiten bovenbenen of waar je dan ook maar wilde. Ook na de finish staan er mensen klaar met spuitbussen. En met een welverdiende medaille natuurlijk.

finish madrid marathon

Sfeerimpressie Madrid Marathon


Bovenstaand een Youtube-filmpje van de editie van 2018.

Stedentrip Madrid

Op een of andere manier is Madrid een niet zo voor de hand liggende stedentrip-bestemming. Wat betreft Spaanse bestemmingen krijgt Barcelona vaak de voorkeur, en ook Valencia trekt veel buitenlandse bezoekers. Zowel Barcelona als Valencia hebben ook een mooie marathon trouwens.

Toch is het de moeite waar wat extra dagen aan/voor je marathon in de Spaanse hoofdstad te plakken. Er is namelijk genoeg te zien en het centrum is compact; vrijwel alles is te lopen. Ik verbleef in Pension Hostal Edreira aan de Calle de Atocha, en dat bleek zeer gunstig te liggen ten opzichte van start/finish, musea, Plaza Mayor et cetera. Het pension is simpel, maar prima. Meer hotels vind je op Booking.com

Reisaanbieders die een stedentrip naar Madrid aanbieden zijn onder andere TUI reizen, Stedentrips.nl en TUI Reizen. (dit gaat dus niet om een marathon reis maar puur om reis+hotel). Wil je een marathonreis boeken dan kan dit bij een reisorganisatie.

Toeristische Attracties in Madrid

Belangrijke toeristische attracties in Madrid zijn het Plaza Mayor, het Palacios Real, en de markt El Rastro. Ook zijn er 3 bekende musea: het Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia en het Museo Thyssen-Bornemisza. Voor de drie musea geldt een korting als je ze alle drie wil bezoeken. Alles ligt op loopafstand van elkaar, dus een uitgebreide metro-kaart is niet nodig. Toch zul je de metro waarschijnlijk wel gebruiken om van/naar het vliegveld te gaan (shuttle-bus a 5 euro vanaf Plaza de Cibeles kan ook) en om de Marathon Beurs te bereiken.

Ik had op zich geen hele hoge verwachtingen van Madrid maar ik vond het een fijne stad, zeker als je de enorm drukke en toeristische plekken weet te vermijden (Gran Via, Puerta del Sol bv). Er zijn veel leuke rustige straatjes met boompjes en leuke bars en eetgelegenheden. Ook de gevels met balkonnetjes zijn vaak prachtig dus kijk ook zeker vaak omhoog.

Als je enkele dagen voor de marathon al in Madrid bent kun je je laatste run mooi doen in het Parque del Retiro, ten oosten van het centrum. Tot 2018 finishte de Marathon van Madrid ook in Retiro. De nieuwe burgemeester van Madrid echter is nogal milieubewust en wilde dat gedoe niet meer in het park hebben, is me verteld.

Kostenplaatje Marathon van Madrid

Startbewijs: Afhankelijk van hoe vroeg je je inschrijft: zie boven.
Vliegticket Retour: Met RyanAir vanaf Eindhoven al vanaf een paar tientjes. KLM en Iberia zijn duurder.
AirBNB per nacht: rond de 20 a 40 euro per nacht is al mogelijk.
Eten en drinken kan vrij goedkoop in Spanje.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de Madrid Marathon gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Website Marathon van Madrid: runrocknroll.com/madrid
Vliegtickets: vliegtickets.nl | o.a. Transavia, KLM en Vueling vliegen op Madrid
Hotels Madrid: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl en Tui.nl
Marathon Reizen Madrid: met een reisorganisatie kun je zowel de 10 kilometer, halve als hele marathon in Madrid lopen. Dit is tot nu toe de enige Nederlandse reisorganisatie waar dat mee kan. Meer info over deze reisorganisatie vind je op deze pagina.

Marathon van Madrid op social media:

Facebook: facebook.com/RnRMadrid
Twitter: twitter.com/rnrmadmaraton
Instagram: instagram.com/edprnrmadridmaraton

Halve Marathon van Madrid

Zoals reeds vermeld wordt op deze datum ook de halve-marathonafstand gelopen. Tevens is er een 10 kilometer-wedstrijd. De kosten voor deelname aan deze afstanden liggen uiteraard lager.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie