Vilnius

vilnius marathon

De Vilnius Marathon wordt jaarlijks in september gehouden, tegelijk met de halve marathon. Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en vrij goedkoop te bereiken met een van de goedkopere luchtvaartmaatschappijen.

Het marathonparcours kent wat hoogteverschillen, zoals je hier kunt zien op de kaart van de looproute. De afstand van de route is 21.1 km; deelnemers aan de hele Vilnius marathon leggen de route twee keer af. Start en finish zijn bij de kathedraal, aan het centrale plein.

Vilnius Skyline

De halve marathon van Vilnius gebruikte ik als aanleiding om ook wat vrienden in Litouwen te bezoeken. Inschrijven deed ik maanden van tevoren online op de website (20 euro), maar inschrijven bleek ook ter plaatse tot en met de avond voor de wedstrijd mogelijk. Voor vertrek had ik op de website gezien dat zich voor zowel de hele als halve marathon ongeveer 1000 mensen hadden ingeschreven. De laatste dagen voor het evenement moeten hier nog een hoop inschrijvingen bij zijn gekomen, want het was een stuk drukker.

Vliegen naar Litouwen deed ik vanaf Eindhoven, met Wizz Air (website). Niet heel duur maar ook niet spotgoedkoop. Let op als je alleen met handbagage reist; voor ‘grote’ handbagage moet je een toeslag betalen. Vanaf Vilnius Airport gaat er een pendelbusje naar het Busstation (kost slechts 1 euro). Vanaf het busstation is het nog een stukje lopen naar het oude centrum van Vilnius.

vilnius marathon village

De ‘Marathon Village’ bevindt zich centraal op het plein bij de Kathedraal van Vilnius. Hier is een informatiestand en kun je je startbewijs afhalen en je bib-nummer kunt testen.

Tegen het weekend was er een ook een pastaparty-tent gebouwd. De pastaparty was trouwens gratis, beschikbaar gesteld door een lokale pizzeria (CanCan). Ook kreeg je een halve liter bier, maar die heb ik maar overgeslagen.

Verder waren er wat sporttenten van o.a. Nike neergezet. Sportkleding, zo werd me verteld, is in tegenstelling tot veel andere producten niet veel goedkoper dan in Nederland. De Nike kortingsbon van 30 euro die in het startpakket zat heb ik dan ook niet gebruikt.

Sfeerimpressie Danske Bank Vilnius Marathon

Stedentrip Vilnius

Vilnius is een mooie stad, die erg Europees aandoet. Het barst er van de koffietentjes en het viel me op dat het er erg schoon was. Als stedentrip bestemming lijken 2 volle dagen Vilnius me meer dan genoeg. Je zou ook nog een dag naar Kaunas, de tweede stad van Litouwen, kunnen gaan. Onder andere Expedia.nl biedt citytrip pakketreizen (vlucht + hotel) naar Vilnius aan.

Omdat ik al enkele dagen voor de halve Marathon in Vilnius was had ik mooi de gelegenheid een training te doen. Op de kaart zag ik de oostkant van de stad een mooi groen gebied liggen. Toch voor de zekerheid even bij mijn airbnb host gevraagd of je in ‘Kalny Parkas’ een beetje aardig kunt hardlopen. Ze moest lachen en legde uit dat ‘Kalny’ zo ongeveer letterlijk ‘heuvelachtig/ in de bergen’ betekent. Het was trouwens een prima airbnb voor de Vilnius Marathon; centraal gelegen en met een privé-badkamertje.

Het was handiger om naar het park te gaan aan de westzijde van de stad, ‘Vingio Parkas’ te gaan. Het parcours van de (halve) marathon zelf zou hier zondag ook doorheen lopen. Vanaf mijn appartement, was het, langs de rivieroevers en een rondje door het park, een mooie 13 kilometer. Er is ook een 10 kilometer run.

kathedraal vilnius stedentrip

De hele en halve marathon van Vilnius startten tegelijk, om 9:00. Nogal vroeg dus. Mijn appartement zat op 5 minuten loopafstand van de start; een mazzeltje want ik had daar bij het boeken eigenlijk helemaal niet op gelet. De hoofdstraat ‘Gediminio Propektas’ aflopen en je was er. Dit is een brede straat waar ook het marathonparcours overheen loopt.

Hoeveel mensen er precies aan de start stonden weet ik niet. De hele en halve marathondeelnemers staan door elkaar. Het parcours is 21.1 kilometer; de deelnemers aan de hele moeten de route dus tweemaal afleggen. Vanaf het plein ren je vrij snel een brug over, volgt de over van de rivier de Neris richting het Vingio Park. Een deel van het pad langs de oever is wat smal; dit is echter het enige punt van het parcours waar ik echt te weinig ruimte had om mensen in te halen.

Voor de rest is er ruimte zat en hoef je je niet langer te ergeren aan linkslopende mensen met headphones in. Verder is het goed om te weten dat de route niet geheel vlak is. Strava gaf 145 hoogtemeters aan naderhand. Om de 5 kilometer werd er water uitgedeeld en het aantal afgelegde kilometers werd prima aangegeven.

Weinig publiek

Voor het publiek hoef je niet te gaan; dat was er nauwelijks. Misschien konden de hele marathonlopers tijdens hun tweede rondje op wat meer ondersteuning rekenen maar ik heb weinig publiek gezien. Maakt voor mij ook weinig verschil. Wat betreft muziek; er waren geloof ik 4 plekken met een DJ / bandje of iets dergelijks. Medaille na afloop die je ter plaatse kon laten graveren.

Rondom de Marathon van Vilnius heb ik in de stad rondgekeken. Het Genocide Museum / KGB Gevangenis is de moeite waard. Verder heb je er de kunstenaarswijk Užupis waar men zelf een soort republiek heeft uitgeroepen. Hun ‘grondbeginselen’ zijn in meerdere talen in spiegelglas gegraveerd. Je vindt er kunstgalerijen, kunststudio’s en cafés. De Gediminastoren geeft een mooi uitzicht over de stad, maar de toren van de universiteit is hoger en leuker om te bezoeken.

Kostenplaatje Vilnius Marathon

Deelname Halve Marathon Vilnius: 20 euro
Vliegticket retour Eindhoven – Vilnius incl. extra grote handbagage: 148 euro
AirBNB per nacht: 25-30 euro
(Uit) eten is in Vilnius een stuk goedkoper dan in Nederland. Ik heb twee keer bij Kitchen gegeten.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de halve of hele marathon van Vilnius gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Website Vilnius Marathon: vilniausmaratonas.lt
Vliegtickets: vliegtickets.nl
Hotels Vilnius: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: Expedia.nl
Marathon Reizen Vilnius: geen aanbieders van pakketreizen een marathon reis met startnummer.

De Halve Marathon van Vilnius op social media:

Facebook: facebook.com/vilniusmarathon
Twitter: twitter.com/vilniusmarathon
Instagram: instagram.com/vilniusmarathon


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie