Marathonreis naar Boston

Een marathonreis naar Boston is voor veel serieuze hardlopers de kers op de taart van jaren intensieve training. Boston is lang niet voor iedereen weggelegd, mede omdat je hier als enige van de Big 6 Marathons een snelle kwalificatietijd moet lopen.

Voor de meeste marathoners is deze tijd een brug te ver, en zelfs als je je kwalificeert moet je maar afwachten of je een van de gelukkigen bent voor een startnummer. Er is namelijk, net als bij de andere majors, meer vraag dan aanbod met betrekking tot startbewijzen.

Manieren om mee te doen aan de Boston Marathon

  • Je hebt een marathontijd gelopen die snel genoeg is (zie verderop voor tijden) en je wordt ingeloot
  • Je hebt een marathontijd gelopen die snel genoeg is, en je boekt een marathonreis bij een reisbureau met een aantal startbewijzen voor lopers met een voldoende kwalificatietijd ( Run2Forty2 en TUI Sports)
  • Helaas, je hebt geen marathon gelopen die snel genoeg was om je te kwalificeren voor Boston, en je boekt een reis bij een reisorganisatie die zogenaamde ‘Wild Cards’ voor Boston heeft. Dit is in Nederland alleen Run2Forty2, zie verderop voor de voorwaarden.
  • Je loopt voor het goede doel, Run for KiKa Marathon in dit geval, maar dient wel een sponsorbedrag op te halen. Zij maken gebruik van wildcards wat betekent dat jij je niet hoeft te qualificeren.
marathonreis naar boston skyline

Reisorganisaties die een Marathonreis naar Boston aanbieden

Op dit moment zijn er 3 reisorganisaties met wie je op enigerlei wijze naar de Marathon van Boston kunt:.

TUI Sports

Op de website van TUI Sports is op dit moment te lezen dat ‘voor 2021 de organisatie helaas géén startnummers voor runners via een Internationale Touroperator beschikbaar heeft gesteld’. In het verleden hadden zij dus wel gegarandeerde startbewijzen voor Boston, maar nu niet meer helaas. Wellicht verandert dit weer.

TUI Sports logo

De tekst is overigens wat verwarrend want er is ook te lezen: ‘ TUI Sports heeft een zeer beperkt aantal non-qualifying startnummers en we werken voor deze zeer gewilde startnummers met een wachtlijst. ‘ Wat precies de deal hier is is onduidelijk. Het beste neem je even contact op met hen als je interesse hebt. Meer over TUI Sports lees je op deze pagina.

Mocht je een hardloopreis boeken overnacht je in het Hotel Wyndham Boston Beacon Hill in het centrum van de stad. De reis bestaat verder uit een directe retourvlucht vanaf Amsterdam, 4 overnachtingen in voornoemd hotel, transfers en professionele en ervaren TUI Sports reisbegeleiding.

Voor meer info over de actuele mogelijkheden van TUI Sports met betrekking tot Boston, check tui.nl/boston-marathon

Run2Forty2 Marathonreis naar Boston

Run2Forty2 is elk jaar, en dit is zeer uitzonderlijk, in de gelegenheid een zeer beperkt aantal startnummers zonder kwalificatie te verdelen onder hun trouwe klanten. Dit zijn de zogenaamde ‘wild cards’; hiervoor hoef je dus geen snelle kwalificatietijd gelopen te hebben.

Daarnaast hebben ze een aantal startbewijzen voor lopers die wel aan de kwalificatietijd hebben voldaan.

run2forty2 logo

Het is waarschijnlijk niet nodig te vermelden dat deze startbewijzen extreem populair zijn. Mede hierom stelt Run2Forty2 deze alleen beschikbaar aan hardlopers die al meerdere marathonreizen bij hen geboekt hebben.

Runners die al meerdere reizen hebben gemaakt met Run2Forty2 krijgen de mogelijkheid om een marathonreis naar Boston te reserveren. De deelnemers die het vaakst aan een reis hebben deelgenomen (met 3 als minimum) hebben de eerste optie. Op deze manier belonen zij de lopers voor hun vertrouwen en loyaliteit. Bezoek hun website.

Dus ja, via Run2Forty2 kun je naar de Boston Marathon, ook zonder snelle tijd, maar eenvoudig is het allemaal niet. Begin maar vast met het oriënteren van minder populaire marathons bij Run2Forty2 😉

Samenwerking met ATPI Sports Events

Run2Forty2, dat samenwerkt met ATPI Sports Events,  verzorgt al begeleide marathonreizen naar Boston sinds 2011. Lees op deze pagina meer over deze organisatie. Andere bestemmingen van hen zijn op moment van schrijven Stockholm, Valencia en Berlijn. Deze drie zijn relatief betaalbaar en zouden dus een mooi ‘pad van 3 marathonreizen’ richting het recht van de eerste optie op Boston kunnen vormen.

De marathonreis naar Boston van Run2Forty2 is een 6-daagse reis, met onder andere een verkenningsloop door Boston. Vlucht, transfers naar het vliegveld en hotel zijn uiteraard geregeld. Sam Blom, zelf een ervaren Boston marathonloper, vertelt ter plaatse alles over het parcours, de marathon zelf en de listigheden van deze race (denk aan Heartbreak Hill). Je overnacht in een 4-sterrenhotel vlakbij de finishlijn, zodat je na afloop indien gewenst snel weer in je hotel bent.

De Marathon van Boston lopen voor het Goede Doel

Lopen voor het goede doel is een uitstekende manier om aan een zeer gewild startbewijs te komen. Echter dien je wel een bedrag aan sponsorgeld binnen te halen. Hier krijg jij natuurlijk wel een compleet verzorgde marathonreis voor terug! Op het moment van schrijven stelt KiKa als eis een minimaal bedrag van €8.000. Jij haalt een mooi bedrag op voor de strijd tegen kinderkanker en jij kunt je zo gewilde marathon lopen.

Meer info over hardlopen voor het goed doel vind je in ons artikel over Run for KiKa Marathon. Of bezoek gelijk hun website runforkikamarathon.nl en kijk welke marathons je nog meer kan lopen voor KiKa!

Hoe snel moet je zijn voor de Boston Marathon? De kwalificatie-tijden

Dat je een zeer goede marathonloper moet zijn om je te kwalificeren voor Boston is bekend, maar hoe snel moet je precies zijn? Dit hangt af van je geslacht en van je leeftijd. Mede door de toenemende populariteit van de Boston Marathon worden de kwalificatietijden eens in de zoveel tijd aangescherpt. Op dit moment gelden de volgende kwalificatie-tijden:

LeeftijdMannenVrouwen
18-343:003:30
35-393:053:35
40-443:103:40
45-493:203:50
50-543:253:55
55-593:354:05
60-643:504:20
65-694:054:35
70-744:204:50
75-794:355:05
80+4:505:20

Vrouwen mogen dus in elke leeftijdscategorie 30 minuten langzamer zijn dan mannen. Een typefoutje is snel gemaakt en mogelijk is deze tabel verouderd, dus check het zelf even voor de zekerheid. Aan informatie op deze website kan geen rechten worden ontleend.

Meer informatie over je benodigde marathontijd en andere zaken voor geïnteresseerd vind je op de officiële website van de Boston Marathon: baa.org


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie