Genua

logo la mezza di genovaLa Mezza di Genova’ is een jaarlijks terugkerende halve marathon in de Italiaanse kuststad Genua. De wedstrijd vindt plaats in het voorjaar, in april. De officiële website is lamezzadigenova.it (ook Engelstalig)

De eerste editie van dit evenement vond plaats in 2005, en sindsdien heeft er elk jaar een plaatsgevonden. Er word op diezelfde dag géén hele marathon georganiseerd. Wel is er een Family Run en de ‘CorriGenova’ een run van 13 kilometer met eveneens de Porto Antico als finishplaats. Totaal zijn er zo’n 8.000 deelnemers.

genua stadsgezicht

Het parcours van de halve marathon is niet echt vlak te noemen. Voorafgaand aan de wedstrijd had ik het hoogteprofiel op de website gevonden (zie onder) en dat beloofde hier en daar korte pittige klimmetjes. Een PR zou er zeer waarschijnlijk niet in zitten, zeker met de Maratona di Roma van de week er voor in de benen.

hoogteprofiel halve marathon van genua

Ik liep ‘de halve van Genua’ in namelijk 2017, toen deze loop precies een week na de Marathon van Rome was gepland. In Rome zou ik ook lopen (meer info hier), en ik vond dat ik de kans om in Genua ook mee te doen niet kon laten liggen. Van Rome reisde ik per trein via Florence, Bologna en Milaan naar Genua.

Inschrijven voor de Halve Marathon van Genua

De kosten voor deelname hangen af van wanneer je je registreert. Early Birds kunnen meedoen voor 25 euro. In 2017 moest je je dan vóór 1 februari registreren. Was je wat later, dan betaalde je 30 euro. Vanaf 27 maart betaalde je 35 euro, dus wees er op tijd bij.

genua halve marathon banner

Let op: om in Italie mee te mogen doen aan hardloopwedstrijden dien je een medische verklaring te hebben! Ik had dit ook nodig voor de Marathon van Rome de week er voor; ik kon hetzelfde attest gebruiken voor deze wedstrijd. Het is een beetje vaag hoe het werkt: Voor Rome bestelde ik een RunCard tijdens het registratieproces. Na mijn registratie diende ik de medische verklaring te uploaden (dit kan bij wijze van spreken een maand later), en enkele dagen later werd mijn registratie voltooid. Zoek dit even goed uit. Meer info over sporttesten vind je hier

Startnummer Ophalen

Enkele dagen voor de start kreeg ik een bevestigingsmail met daarbij mijn BIB-nummer. Het startnummer kun je ophalen op de zaterdag voor de race, of ’s ochtends vroeg op de race-dag zelf. Men raadt echter aan om zaterdag al je startbewijs af te halen. Op de zaterdag kon dit bij een stand op het Piazza De Ferrari, van 9:00 tot 20:00, bij onderstaande stand. Ik hoefde alleen de mail te laten zien; mijn identiteitsbewijs gek genoeg niet (reken hier echter niet op).

startbewijs halen piazza de ferrari genova

Naast de stand van La Mezza di Genova was er een kwam van Decatlon en enkele andere sport-gerelateerde bedrijven. Na het afhalen van het startnummer nog even kort in de rij voor de goodie-bag, met maar liefst 2 shirts. 1 normaal running shirt, én een blauw sleeveless shirt, beide met logo van La Mezza er op.

Verder in bag een bidon, kokosdrankje, aarbei-bananen drankje, waterflesje, spons (dit snap ik nooit), 2 repen, een zakje nootjes en een hoop flyers. Flyers dan vooral voor hardloopwedstrijden. Het klinkt allemaal aanlokkelijk: rennen in Chiavara, Verona en Isola d’elba. Speldjes en bagage aflever-label zijn ook geregeld. Dit alles natuurlijk geleverd in een Mezza di Genova rugzakje.

Als je bij de Piazza De Ferrari bent kun je gelijk het aan het plein gelegen Palazzo Ducale bekijken. Ook de Cattedrale di San Lorenzo is in de buurt te vinden.

startnummer ophalen genova oude haven

Op zondagochtend voor de start kun je je startbewijs nog afhalen bij de Piazza Caricamento, nabij het startpunt van de halve marathon (bij de Porto Antico). Afhalen kan dan uiterlijk tot 9:00 in bovenstaande tent in de Oude Haven. Om 9:30 start de race.

Race Day

Vroeg de bus gepakt naar het startgebied. Die reed op zondagochtend precies op tijd, enigszins tegen mijn verwachtingen in.

Geen verschillende startvakken. Aantal Pacers met balonnen. Eerste par honderd meter wat krap. Grootste deel van de route alle ruimte om te lopen en te passeren.

Grotendeels over verhoogde ringweg (de sopraelevata). Start door stukje center storico. Daar wat kinderkopjes. Eerst naar boccadasse, daar keerpunt en weer terug. Leuke is dat je zo eitelopers ziet rennen aan de andere kant. Italiaanse runners reageerden daar leuk op en moedigden aan. Op terug weg vanaf bocadasse op een gegeven moment prachtig uitzocht over de stad. Zat ruimte om te lopen. Autoweg dus goed wegdek om te rennen. Toch PR lastig ivm hoogteverschillen en warmte. En ook wel wind, want je loopt wat hoger en minder gebouwen direct om je heen dam bij een stadsmarathon-parcours.

Weinig publiek, mede omdat groot deel route over verhoogde autoroutenloopt. 1 bandje gezien, bij het vissersdorpje bocadessa. Bik het finishgebied laatste par honderd meter wel aardig wat publiek.

Op een gegeven moment passeer je het start/finishgebied. Daar ren je in feite overheen. Je komt dan in een wat minder inspirerend stuk havengebied. Na enkele kilometers een keerpunt en dan ren je weer terug richting finish. Laatste paar honderd meter zijn wat smal. Hier wel weer publiek.

Kreeg meteen een ijsje 🙂 zakje met koek, water, sapje en reep.

finishlijn halve marathon voor de start in Genua

erepodium halve marathon

startgebied mezza di genova

start halve marathon van genua

Parcours

parcours mezza di genova

Sfeerimpressie van de Halve Marathon van Genua

Stedentrip Genua

Genua is niet een heel bekende stedentrip-bestemming, waarschijnlijk omdat Italië zo veel andere mooie steden heeft die een bezoek waard zijn. Toch is Genua een prima stad om een aantal dagen door te brengen. Van oudsher is Genua een belangrijke handelsstad, en het is tevens de vermeende geboorteplaats van Columbus. Dat wat zijn geboortehuis zou zijn vind je aan de Piazza Dante. Anderen beweren weer dat hij van Corsica kwam.

Het centrum bestaat uit een wirwar van zeer oude (autovrije!) straatjes. Een deel van het Centro Storico staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Duomo dei Genoa, Teatro Carlo Felice, La Lanterna en de Palazzi dei Rolli. Interessante straten zijn de Via Garibaldi, Via XX Settembre en als je de documentaire ‘Via Genua‘ van Ilja Leonard Pfeifer hebt gezien is ook de Via di Prè een bezoek waard. De schrijver zelf is vaak te vinden op de Piazza delle Erbe. Aan dit plein bevindt zich ook de ‘Bar met de Spiegels’, lezers van La Superba welbekend. Liefhebbers van kunst bezoeken het Palazzo Bianco, Palazzo Rosso of Palazzo Tursi.

Wil je vlucht en hotel in één keer boeken kan dat bijvoorbeeld via Expedia.

Kostenplaatje Halve Marathon van Genua

Startbewijs: 25 – 35 euro
Vliegticket: Retour vanaf 80, met KLM
AirBNB per nacht: rond de 50 euro.Ik was er goedkoper uit dan in Milaan en Florence.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de halve marathon van Genua gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Website Halve Marathon van Genua: lamezzadigenova.it
Vliegtickets: vliegtickets.nl | KLM, Alitalia en Vueling vliegen vanaf Amsterdam. KLM vliegt ook vanaf Eindhoven naar Genua.
Hotels Genua: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: Expedia
Marathon Reizen naar Genua: op dit moment zijn er geen Nederlandse reisorganisaties die een pakketreis naar ‘La Mezza Maratona di Genova’ aanbieden.

genua halve marathon banner

Halve Marathon van Genua op social media:

Facebook: facebook.com/lamezzadigenova
Instagram: instagram.com/lamezzadigenova

Hele Marathon van Genua

Voor zover ik heb kunnen nagaan wordt er in deze plaats gedurende het jaar geen hele marathon georganiseerd.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie