Amsterdam

De Amsterdam Marathon wordt elk najaar op de derde zondag van oktober gelopen, op dezelfde dag als de Mizuno Halve Marathon van Amsterdam. Tevens is er een 8 kilometer run en diverse Kids Runs.

nieuw logo marathon Amsterdam

Het parcours is uiteraard zeer vlak, en daarmee ook snel te noemen. Net als Rotterdam een uitstekende marathon om je PR aan te scherpen.

De Amsterdam Marathon

De eerste Amsterdam Marathon vond plaats in 1928, als onderdeel van de Olympische Spelen. Net als toen liggen start- en finishlijn in het Olympisch Stadion. De halve marathon start niet in het stadion, maar je finisht er gelukkig wel. De huidige Amsterdam Marathon heeft sinds 2013 de IAAF Gold Lable Status, en mag zich daarmee meten met de echte grote marathons. Voor die tijd had onze hoofdstad het Silver Lable.

Wil je je inschrijven voor de Marathon van Amsterdam? Bezoek dan de website van de TCS Amsterdam Marathon

Met zo’n 17.500 deelnemers staat deze marathon in de Top 10 van grootste marathons in Europa. De deelnemersaantallen zijn de laatste 15 jaar sterk gegroeid. In 2003 bijvoorbeeld deden er nog maar 3.500 hardlopers mee aan de marathon-afstand. De tijdslimiet is 6 uur; voor de halve is dat 2 uur en 50 minuten. Moet te doen zijn toch?

Run for Kika

Wil jij jouw hardloop uitdaging koppelen aan het goede doel? Loop dan voor KiKa samen met Run for KiKa Marathon! Haal een minimaal sponsorbedrag op van €950 en loop de hele of halve marathon van Amsterdam. Lees de voorwaarden op runforkikamarathon.nl.

finish marathon van amsterdam
De finish in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Photo Credit: LeChampion

Marathon-Expo

De internationale marathon Expo vind je in Sporthallen Zuid, op loopafstand van zowel Station Zuid als het Olympisch Stadion en de startvakken. Hier haal je je startnummer op en kun je, als je zoals ik de halve marathon loopt, het verloop van de hele marathon op televisie volgen. De halve marathon start namelijk zo’n 3 uur later dan de hele marathonafstand.

marathon expo 1
Sporthallen Zuid: afhaal-locatie van de startbewijzen. Photo Credit: LeChampion

Op de marathonexpo vind je naast de gebruikelijke stands van kledingmerken, gels en andere marathon-steden ook een massageruimte en de VIP-ruimte voor leden van Le Champion.

marathon expo amsterdam
De Internationale Marathon Expo, eveneens in Sporthallen Zuid. Photo Credit: LeChampion

Parcours: Route van de Marathon van Amsterdam

parcours route marathon amsterdam
Het parcours van de TCS Amsterdam Marathon. Klik om naar de route om naar de officiële website te gaan

Sfeerimpressie TCS Amsterdam Marathon

In het centrum staat meer publiek te kijken dan het stuk richting Ouderkerk. Veel is ook afhankelijk van het weer. Verwacht geen NY Marathon/Brooklyn-taferelen, maar support onderweg is er zeker voldoende. Ook is er hier en daar muziek.

rijksmuseum parcours
Het parcours loopt onder het Rijksmuseum door. Photo Credit: LeChampion

Website Amsterdam Marathon: tcsamsterdammarathon.nl
Hotels Amsterdam: booking.com
AirBNB: airbnb.com

De Halve en Hele Marathon van Amsterdam op social media:

Facebook: facebook.com/TCSAmsterdamMarathon
Instagram: instagram.com/tcsamsterdammarathon
Youtube: youtube.com/tcsamsterdammarathon

Mizuno Halve Marathon Amsterdam

Zoals eerder vermeld wordt er op dezelfde dag van de hele marathon ook de halve marathon gelopen. Deze start in de middag. In 2019 was de halve marathon uitverkocht. Ook dit parcours loopt door de binnenstad van Amsterdam, maar mist de grote lus naar Ouderkerk aan de Amstel.

Toen ik de halve marathon in 2019 liep was Mizuno al reeds 20 jaar de hoofdsponsor van de 21 kilometer. Voor de halve marathon zijn 20.000 startbewijzen beschikbaar. Voor de hele marathon is het maximum aantal deelnemers vastgesteld op 17.500. In 2019 was de halve uitverkocht, dus schrijf je op tijd in. Het exacte aantal weet ik niet meer, maar deze wedstrijd is qua nationaliteiten van de deelnemers een van de meest internationale hardloopwedstrijden ter wereld.

De start
De start van de Amsterdam Marathon. Photo Credit: LeChampion

Overigens is er ook nog een Internationale Good Morning City Run op zaterdag voorafgaande aan de marathon. Er zijn 2 schitterende routes; je kunt kiezen tussen 3,3 of 6,5 km. De route van 3,3 km brengt je onder meer langs de grachtengordel, de Bloemenmarkt, De Munt, het Rembrandtplein en het Museumplein. 

Mocht je gaan deelnemen aan een van de afstanden in onze hoofdstad: veel succes gewenst! Eigenlijk mag deze niet ontbreken op de marathonlijstje.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein