Two Oceans

Voor veel hardlopers een bucketlist run: de Two Oceans Marathon in Zuid-Afrika. Deze ultra-marathon telt niet 42 maar 56 kilometers, en zal van veel runners een uiterste krachtsinspanning vragen.

two oceans marathon logo

Het parcours gaat over één van de meest spectaculairste kustwegen ter wereld, waarbij je gedurende de race uitkijkt over zowel de Indische als Atlantische oceaan. Is 56k je te gortig? Er is ook een halve-marathon te lopen, net als enkele kortere trails. De ultra-marathon is in Kaapstad uiteraard het koningsnummer. De officiële website van de Two Oceans Marathon is twooceansmarathon.org.za.

De Two Oceans Marathon in Kaapstad is als pakketreis (vlucht, hotel, startbewijs) te boeken bij TUI Sports en Run2Forty2. Pionier in Nederland met deze reis is Hardlopen in Zuid-Afrika.nl. Zij verzorgen kleinschalige hardloopreizen naar Zuid-Afrika.

De Two Oceans Marathon wordt ieder jaar op Paaszaterdag gelopen; zowel de 21 als 56 kilometer afstanden. Het startschot voor de ultra-marathon valt om 6:30, om de ergste warmte voor te blijven. Om 13:30 moet je de finish bereikt hebben, dus je hebt 7 uur de tijd. Mocht je bij de start niet vooraan staan en bijvoorbeeld pas om 6:40 starten, dan dien je nog steeds om 13:30 binnen te zijn! Er wordt niet gewerkt met een bruto/netto tijd van 7 uur.

Two Oceans Marathon TUI

Wordt het krap voor jou om de limiet te halen, zorg dan dat je niet te veel achteraan staat bij de start. In 2019 werd de limiet overigens verhoogd naar 7:30, maar onduidelijk is of dit zo blijft. Houd voorlopig dus maar rekening met 7 uur 😉

Friendship Run Waterfront
Foto Credit: Roger Sedres/ImageSA voor OMTOM

Hoe kom ik aan een startbewijs voor de Two Oceans Marathon?

Voor de Ultra-Marathon zijn 13.000 startbewijzen beschikbaar. Tevens dien je op race day minimaal 20 jaar oud te zijn. Aan de halve marathon in Cape Town kunnen 16.000 lopers deelnemen.

Hoe kom je aan een startbewijs voor de halve marathon of de ultra-marathon? Vroeger diende je er gewoon ‘meteen’ bij te zijn zodra de inschrijving opende. Tegenwoordig is de belangstelling echt zo groot dat er voor beide afstanden wordt geloot.

Daarnaast moet je in de periode (check zelf even precies welke dit is) voorafgaand aan de Two Oceans een door de IAAF goedgekeurde en correct getimede marathon hebben gelopen onder de 5 uur. Langere afstanden mogen ook, bijvoorbeeld een 50 kilometer run onder de 6:30 et cetera. Bezoek voor de meest actuele informatie de Qualifying Criterea pagina op twooceansmarathon.org.za/qualifying-criteria.

Het startbewijs voor de 56 kilometer kost, wanneer je bent ingeloot, op dit moment 2100 Zuid-Afrikaanse Rand voor ‘International Entries’. Omgerekend is dit zo’n 130 euro. Het startbewijs voor de halve marathon kost 1500 ZAR (ongeveer € 93)

Two Oceans Marathonreis met TUI Sports

Naast een startbewijs gegrepen? Met een pakketreis bij TUI ben je verzekerd van een startbewijs. Daarnaast is je vlucht en je hotel ook geregeld. Toegegeven, goedkoop is het allemaal niet. Dat zou het ook niet zijn als je je reis geheel zelf zou kunnen indelen, maar een pakketreis met startnummer is nog wat prijziger. Natuurlijk heb je dan wel een onvergetelijke ervaring. Hoe ziet zo’n reis via TUI Marathons er dan uit?

Zoals gezegd ben je zeker van een startbewijs (21 0f 56 km), en heeft TUI een centraal gelegen 4-sterren hotel geregeld: de Holiday Inn Cape Town. Je vliegt donderdag rechtstreeks met KLM vanaf Schiphol naar Kaapstad. Naast je run doe je mee aan twee excursies.

Op de ochtend van Goede Vrijdag is er een ochtendloopje van 5.6 kilometer vlakbij het hotel: de zogenaamde ‘Friendship Run’. Ook is er gelegenheid je startnummer op te halen bij de Expo. De locatie van de Expo bevindt zich, net als de start van de Friendship Run, op slechts 10 minuten lopen van het hotel.

Op de zondag na The Two Oceans Marathon is er een excursie naar Stellenbosch, onder andere bekend van de wijn. Op de maandag is er ook nog een uitgebreide rit met touringcar, waarbij onder andere Kaap de Goede Hoop en natuurreservaat Cape Point, worden aangedaan.

Voor meer info over deze reis, zie de hardloopreis-pagina van TUI Sports

Chappies Two Oceans Marathon
Foto Credit: Two Oceans Marathon / Shawn Benjamin / Roger Sedres / Arc Images / Image SA

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij de 21 km of 56 km in Kaapstad gelopen? Of wellicht één van de trails? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen met je run in Zuid-Afrika hier onder achterlaten.

Website Two Oceans Marathon: twooceansmarathon.org.za
Vliegtickets: vliegtickets.nl | KLM vliegt op moment van schrijven van zowel Amsterdam Schiphol, Dusseldorf als Brussel naar Kaapstad. Enkele andere maatschappijen vliegen ook naar Cape Town.
Hotels Kaapstad: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel Kaapstad: TUI Reizen en Expedia
Marathon Reizen Two Oceans: Hardlopen in Zuid-Afrika en TUI Sports organiseren beide zowel een halve als hele marathonreis naar Kaapstad. Ook Run2Forty2.nl en Marathons International organiseren een verzorgde pakketreis. Meer info over TUI en hun pakketreizen op marathonreizen.net/tui-Sports.

Hardlopen voor het goede doel

Naast een startbewijs gegrepen, of zet je je graag in voor het goede doel? Met Run for Kika Marathon kun je een naar Zuid-Afrika! Je zamelt geld in tegen kinderkanker (dit is een stevig bedrag) en op do manier verschijn jij aan de start van de Two Oceans. Denk jij dat je enkele duizenden euro’s op kan halen voor het goede doel? Dan is dit een interessante manier om aan de ultra-marathon deel te kunnen nemen.

Is 56 kilometer je te ver, dan kun je kiezen voor de halve marathon. Het exacte bedrag wisselt van jaar tot jaar; meer info hierover vind je op de website van de organisatie. Meer weten over Run for Kika? Lees er over op marathonreizen.net/runforkika.

Tafelberg Kaapstad
Foto Credit: Two Oceans Marathon / Shawn Benjamin / Roger Sedres / Arc Images / Image SA

De Two Oceans Marathon op social media:

Facebook: facebook.com/TwoOceansMarathon 
Twitter: twitter.com/2OceansMarathon 
Instagram: instagram/2oceansmarathon

Two Oceans Marathon TUI


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein