Boedapest

budapest half marathon wizz air

De halve marathon van Boedapest wordt jaarlijks in september gehouden, doorgaans op de tweede zondag van de maand.

Deze halve marathon is qua deelnemersaantal de grootste van Centraal-Europa, zo staat op de site te lezen. Die dag staat alleen de halve marathon op het programma; de hele marathon in de Hongaarse hoofdstad staat later in het jaar gepland. Meer info over de diverse hardloopevenementen in Boedapest lees je op runinbudapest.com.

Halve Marathon van Boedapest

Aan de editie van 2016, waar ik ook aan deelnam, deden ongeveer 16.000 hardlopers mee. Dit getal is inclusief de lopers die de halve marathon in estafette-vorm aflegden. De start vindt plaats in het grote stadspark Városliget, in het oosten van de stad. Dit is ook de plek waar je je startnummer dient op te halen. Dit kan vanaf enkele dagen voor de start tot op de dag van de halve marathon zelf. Check de website voor de openingstijden van de startnummer-uitgifte.

De marathon-village is vrij bescheiden, met enkele sponsortenten waaronder hoofdsponsor Wizz-Air. Er wordt geen pasta-party gehouden, een fenomeen dat je tegenwoordig regelmatig bij (halve) marathons ziet. Het park waar je je startnummer haalt is de moeite waard om wat nader te bekijken.

boedapest panorama rivier

Bij de start (aanvang 9:00) werd omgeroepen dat er dit jaar 76 verschillende nationaliteiten zouden meelopen. Hier onder ongeveer 80 Nederlanders. De lopers starten verdeeld over 4 ‘waves’, waarbij je bent ingedeeld op je verwachte eindtijd. Deze geef je op bij je registratie.

Gelijk vanaf de start heb je genoeg ruimte om te lopen; je hoeft dus geen tijd in je eerste kilometer te verliezen. Alleen de eerste paar honderd meter zijn nog wat aan de krappe kant.

Vanaf het park ren je richting de Donau, waar het grootste deel van het parcours langs loopt. De halve marathon van Boedapest is op zich vrij valk, met een paar klimmetjes. Op ongeveer 18 kilometer, als je wel zo’n beetje naar de finishlijn snakt, is er nog een venijnige klim te overwinnen. Een kaart van het volledige parcours vind je hier onder.

start halve marathon boedapest

De editie van 2016 was een erg warme; de temperatuur liep in de ochtend al flink op. Gelukkig waren er veel waterpunten langs de route, waarschijnlijk zelfs meer dan aanvankelijk aangekondigd. Ook stond er hier en daar een watersproeier. Sowieso was de verzorging goed, met water, maar ook sportdrank. In het finishgebied kreeg je onder meer een grote fles water, een appel en een energie-reep. Uiteraard krijg je een medaille omgehangen. Deze kun je tegen betaling laten graveren.

parcours halve marathon boedapest route

Was er veel publiek? Nee, eerlijk gezegd viel dat een beetje tegen, zeker gezien het mooie weer. Aan de andere kant was he misschien zelfs iets té warm om in de volle zon mensen aan te moedigen, maar ook op schaduwplekken was het niet bijzonder druk. Er was een aantal bandjes, of ‘muziekpunten’, maar ook niet al te veel.

Halve Marathon van Boedapest kettingbrug

Al met al een fijne hardloopwedstrijd met een zeer mooi parcours. Dagwinnaar bij de competitieve lopers was Henry Kemboi bij de mannen (1:05:39) en bij de vrouwen Christine Oigo Moraa (1:1852). Zelf kwam ik niet in de buurt van mijn persoonlijk record, maar daar kwam ik ook niet voor. Deze 21 km waren vooral onderdeel van mijn voorbereiding voor de Marathon van New York. Onderstaand filmpje geeft je een indruk van dit evenement.

hardlopers langs donau

Sfeerimpressie Halve Marathon van Boedapest

Voor wie een aantal dagen Budapest op de planning heeft staan en ook nog tijd heeft voor wat trainingsrondjes: op het eilandje Margitsziget (Margaret Eiland) midden in de Donau ligt een mooi 5 kilometer parcours. Je hebt hier geen last van verkeer, zelfs niet van fietsers. Het eilandje ligt midden in het centrum en is makkelijk te bereiken vanaf de Margit Brug.

Uiteraard kun je ook langs de oevers van de Donau trainen maar de weg is hier niet overal even begaanbaar. Een andere plek om goed hard te lopen is het park waar ook het start/finishpunt van de wedstrijd is: Városliget.

Stedentrip Boedapest

Het leukste is natuurlijk om je marathonreis naar Boedapest te combineren met een uitgebreide stedentrip. Op zich heb je aan een paar dagen wel genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te zien. Zoals je wellicht weet bestaat de stad uit twee delen: Buda en Pest. Aan de ene kant van de rivier de Donau ligt Boeda en aan de andere kant van het water vind je Pest.

Bekende bezienswaardigheden zijn de Burcht van Boeda, de Sint Stefanusbasiliek, het Parlementsgebouw (het op 2 na grootste van Europa) en het Vissersbastion. Met andere bijzondere plekken, zoals de Kettingbrug en het stadspark Városliget zul je tijdens je halve marathon te maken krijgen. Ben je wat laner in de Hongaarse hoofdstad en heb je tijd om buiten het centrum rond te kijken? Een leuke dagtrip is het stadje Gödöllő.

Wil je vlucht en hotel in een keer boeken kan dat bijvoorbeeld via DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl of TUI.nl.

hardlopen over brug budapest

Kostenplaatje Halve Marathon van Boedapest

Startbewijs: 35 euro, als je er snel bent. Hoe later je je aanmeldt, hoe duurder je startbewijs. De prijs kan oplopen tot maar liefst 80 euro. Er geldt een flinke studentenkorting.
Vliegticket Retour vanaf Eindhoven: Als je op tijd boekt vlieg je al voor een paar tientjes met Wizz Air, de sponsor van de halve marathon, retour (exclusief ruimbagage). Na afloop van de race kreeg iedereen trouwens een Wizz Air coupon van 20 euro.
AirBNB per nacht: rond de 48 euro voor de categorie ‘Gehele woning/appartement’. Privé en gedeelde kamers zijn nog goedkoper.
Eten en drinken kan vrij goedkoop in Boedapest.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de halve marathon van Budapest gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Website Halve Marathon van Boedapest: halfmarathon.runinbudapest.com
Vliegtickets: vliegtickets.nl | KLM vliegt vanaf Amsterdam, Wizz Air vanaf Eindhoven en Maastricht en Transavia vanaf Rotterdam.
Hotels Boedapest: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl en TUI Reizen
Marathon Reizen Boedapest: Een reisorganisatie biedt een arrangement inclusief gegarandeerd startbewijs aan. Ook kun je met hen naar de hele marathon.

Wizz Air Halve Marathon Budapest op social media:

Facebook: facebook.com/runinbudapest

Andere evenementen van Run In Budapest zijn de hele marathon (zie onder), de Balaton Supermarathon en de Wake Your Body Women’s Run. Meer info op runinbudapest.com. Mijn dank aan de organisatie voor de toestemming voor het gebruik van hun foto’s.

Hele Marathon van Boedapest

In Boedapest wordt uiteraard ook een hele marathon georganiseerd, maar op een andere datum. In sommige steden worden de 21.1 en 42.2 kilometer op dezelfde dag gehouden, maar dat is hier dus niet het geval. De Marathon vindt plaats half oktober. Zie ook de officiële website. Arrangementen naar deze marathon worden onder andere aangeboden door Le Champion Sportreizen en nog een reisorganisatie.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

1 gedachte over “Boedapest”

  1. Interessant en informatief artikel!

    Aanrader voor liefhebbers: jaarlijk begin augustus is er de Nightrun in Budapest die eveneens langs de donau gaat alsook de klim naar de burcht en terug via de tunnel en de schitterend verlichtte kettingbrug. Dit jaar de afstanden 6k, 9k en halve marathon. Budapest by night: adembenemend!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie