Chicago

logo chicago marathon

De Chicago Marathon: voor veel lopers zal deze 42k minder tot de verbeelding spreken dan die van New York. Toch is ‘The Windy City’ als een van de 6 majors een race die bij menig marathonloper op het to-do-lijstje zal staan.

Onder Nederlanders wordt deze run steeds populairder. In 2019 verschenen er 273 landgenoten aan de start. In 2016 waren dit er nog maar 100.

Volledig verzorgd rennen in Chicago? TUI Sports biedt pakketreizen aan naar de marathon van Chicago. Inclusief vlucht, uitstekend hotel en gegarandeerd startbewijs. Bezoek TUI Sports voor meer info over deze reis. Ook Marathons International en Run2Forty2 hebben een dergelijke reispakket 

Een groot voordeel: alhoewel je ook voor de Chicago Marathon moet loten is de kans om ingeloot te worden een stuk groter dan bij New York, London of Tokyo. Mij lukte het in 1 keer. Onverhoopt toch uitgeloot? Dan kan je altijd nog terecht voor een pakketreis inclusief gegarandeerd startbewijs bij bijvoorbeeld TUI Sports.

Het parcours is vlak en snel, en in de stad Chicago is genoeg te beleven om een mooie vakantie rond je marathonreis te bouwen.

Chicago skyline

De marathon van Chicago werd voor het eerst gelopen in 1977, niet eens zo heel lang geleden dus. Toentertijd verschenen er iets meer dan 4000 lopers aan de start. Inmiddels is de deelnemerslimiet vastgesteld op 45.000. Daarmee is Chicago (na New York) de op één na grootste marathon ter wereld. De officiële website is chicagomarathon.com.

Traditiegetrouw vinden zowel start als finish plaats op South Columbus Drive in Grant Park, het belangrijkste stadspark gelegen in het oosten van de stad. Sinds 2008 is de officiële naam ‘Bank of America Chicago Marathon’.

Loten voor de Marathon van Chicago

Niet lang nadat de marathon in oktober is gelopen kun je je aanmelden voor de editie van volgend jaar. Bij het aanmaken van je account dien je ook gelijk je creditcard-gegevens op te geven. Als je wordt ingeloot worden de kosten van het startbewijs METEEN van je creditcard afgeschreven. Voor de editie van 2020 kosten het startnummer $230 voor non-U.S. Residents.

Medio december krijg je al te horen of je een van de gelukkigen bent. Je hoeft dus een stuk minder lang te wachten dan bij de lotingen voor London en Tokyo. Hoe groot de kans is om ingeloot te worden voor Chicago is (mij) niet bekend.

Verblijf in Chicago

De hotelprijzen rijzen de pan rondom de marathon. Soms gaan ze wel 4 tot 6 keer over de kop, zo bleek na wat spelen met de data op Booking.com.

Ik vind wel wat redelijk betaalbare AirBnB’s, maar behoorlijk buiten het centrum; in Chicago Downtown was het meeste al volgeboekt of stervensduur. Daarbij kan een AinBnB je verblijf nog tot kort voor aankomst annuleren, en dan heb je een probleem. Dus toch maar iets via Booking gezocht.

Hotels waren voor mij onbetaalbaar, zeker voor 6 nachten. Om daar 1600-2200 dollar voor neer te tellen is me te gortig. Ik vond een hostel dat zo 1.5 a 2 km van het startgebied af ligt, voor 90 euro per nacht op een gemengde slaapzaal.: Found Hotel Chicago River North.

De hotels waar organisaties als Run2Forty2, MarathonWorld en TUI Sports en met hun lopers zitten staan hier onder. Dit zijn hotels die ervaring hebben met runners, en wellicht vind je het leuk wat landgenoten en mede-hardlopers te spreken:

  • **** Superior Blackstone Hotel (Run2Forty2):
  • ***  DoubleTree by Hilton Chicago Magnificent Mile (TUI Sports):
  • *** Fairfield Inn & Suites Magnificent Mile (MarathonWorld):

Sfeerimpressie Chicago Marathon

Stedentrip Chicago

Hoewel Chicago niet zo hoog staat aangeschreven als bijvoorbeeld New York, L.A. of San Fransisco, is het een prima stad om een aantal dagen door te brengen.

Heb je een startbewijs en hoef je niet mee met een reisorganisatie die dat voor je regelt, kun je overwegen een ‘gewone’ stedentrip naar Chicago te boeken. Reisbureaus die dit aanbieden zijn onder andere TUI Reizen, Expedia, Doets Reizen en Tioga Tours.

Meer informatie over een citytrip naar Chicago vind je op visitchicago.nl.

Rondreis in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten

Meer zien dan alleen Chicago? Misschien kun je de marathon combineren met een rondreis door Amerika. Denk bijvoorbeeld aan de route Chicago, Toronto, Niagara Falls en New York. Reisorganisaties die rondreizen in dit deel van de Verenigde Staten aanbieden zijn onder andere Exit Reizen, Doets Reizen en AmerikaPlus.

Kostenplaatje Marathon van Chicago

Startbewijs: omgerekend € 220. Meteen nadat je bent ingeloot wordt het bedrag van je creditcard afgeschreven.
Vliegticket Retour vanaf Schiphol: Rond de 500 euro met KLM. Ook DeltaAirlines en IcelandAir hebben directe vluchten naar Chicago.
Hotels per nacht: zeer diverse prijsniveaus, afhankelijk van aantal sterren. Te vinden op booking.com.
AirBNB per nacht: zo vanaf 30 tot gemiddeld 60 euro per nacht.
Chicago is geen goedkope stad. Toeristische attracties zijn prijzig

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de marathon van Chicago gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Website Marathon van Chicago: chicagomarathon.com
Vliegtickets: vliegtickets.nl | o.a. Delta Airlines, KLM en IcelandAir vliegen op Chicago, Illinois.
Hotels Chicago: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: Expedia en Jan Doets
Fly & Drive Chicago: TUI Reizen
Marathon Reizen Chicago: MarathonsInternational.nl, MarathonWorld, Run2Forty2 en TUI Sports organiseren een marathonreis naar Chicago, inclusief startbewijs. Bekijk het Doubletree by Hilton hotel en het dagprogramma van TUI in Chicago.

Marathon van Chicago op social media:

Facebook: facebook.com/chicagomarathon
Twitter: twitter.com/chimarathon
Instagram: instagram.com/chimarathon

De Halve Marathon van Chicago

In Chicago wordt ook een halve marathon gelopen, maar niet op dezelfde dag van de hele marathon. De halve (en 5 km) is een ander evenement. De Hoka One One Chicago Half Marathon & 5K wordt in september gelopen. De officiële website is chicagohalfmarathon.com.

De race vindt plaats op een parcours langs Lake Shore Drive. Hierbij heb je uitzicht op Lake Michigan en de skyline van Chicago. De race wordt beschouwd als een eersteklas halve marathonevenement. Runner’s World noemde het 1 van de top 10 halve marathons in de Verenigde Staten.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein