Rome

De Marathon van Rome stond erg hoog op mijn verlanglijstje, en in 2017 heb ik deze dan ook gelopen. De Rome Marathon is een voorjaarswedstrijd, en vindt plaats begin april.

logo rome marathon

Het parcours loopt dwars door het oude centrum, langs maar liefst 500 monumenten. Niet dat je de tijd hebt om die te bekijken, maar sommige, zoals de Engelenburcht springen zeer in het oog. Het is dan ook een van de mooiste marathons van de wereld.

Mede vanwege het mooie parcours is dit een zeer populaire marathon. Met een deelenemers-aantal van 16.000 in 2017 staat deze marathon in de Top 10 grootste marathons van Europa. Dit jaar deden er lopers uit 131 verschillende landen mee. Ik was één van de 225 Nederlanders die aan de start bij het Colosseum verschenen. Alleen de 42 km staat op het programma; er wordt op dezelfde dag geen halve marathon georganiseerd.

Volledig verzorgd rennen in Rome? MarathonsInternational biedt pakketreizen aan naar de marathon van Rome. Vlucht, Hotel en gegarandeerd startbewijs. Bezoek Marathons International voor meer info.

marathon van rome finish

Inschrijven

Je maakt via maratonadiroma.it eerst een MyMDR account aan. Geef tijdens het registeren aan dat je een RunnersCard hebt/wilt (hierbij ga ik er vanuit dat je niet de Italiaanse nationaliteit hebt).

Eenmaal aangemeld voor een MyMDR account moet je je binnen je account nog registreren voor het evenement zélf. Dit is heel eenvoudig. Laat het vinkje bij ‘RunnersCard’ aan staan. Na het registreren dien je voor de getoonde datum te betalen, anders wordt je inschrijving verwijderd.

Let op: hoe later je je registreert, hoe duurder je startbewijs is. Snelle beslissers zijn dus goedkoper uit. Voor de editie van 2017 waren de prijzen als volgt:

  • € 47 tot 13 juli 2016
  • € 57 tot 5 oktober 2016
  • € 66 tot 14 december 2016
  • € 76 tot 1 februari 2017
  • € 85 tot 15 maart 2017

Van 16 tot 23 maart 2017 kun je nog vragen om een BIB-nummer, en als deze niet uitverkocht zijn kun je er nog een krijgen voor € 114. Je ziet, het loont behoorlijk om er vroeg bij te zijn.

Let op: hardloopwedstrijden in Italië vereisen een medische verklaring. Nadat je je hebt aangemeld moet je deze nog ruim voor de start van de marathon uploaden. Een voorbeeld-verklaring kun je vinden op de website van de Rome Marathon. Deze dient door een bevoegd arts van handtekening + stempel te worden voorzien. Voor dit onderzoek dien je ook een urinetest te doen. Wat een gedoe! Meer info over Sportmedische Onderzoeken vind je op deze pagina.

Parcours Rome

Zoals gezegd is de route prachtig. Dit is echter niet een hele ‘snelle’ marathon. Er is aardig wat hoogteverschil. Sommigen vinden het lopen op kinderkopjes niet bevorderlijk voor hun snelheid. Rome staat dan ook niet in de Top 15 snelste marathonsteden in Europa.

Hier onder een niet heel duidelijke kaart van het parcours. Je start ( en finisht) op de Via Dei Fori Imperiali en rent eerst zuidwaarts.

parcours rome marathon map route

Marathon Village / Expo

Het startnummer haal je op in het Palazzo dei Congressi. Dit ligt een stuk buiten het centrum van Rome. Ik heb de bus genomen; de metro naar EUR Palasport was achteraf praktischer geweest.

Als je meerdere dagen in Rome bent is een OV-kaart wel zo handig. Als je hem gemiddeld 4x per dag gebruikt heb je je 3daagse kaart er al uit. Daarbij scheelt het een hoop gedoe bij kaartautomaten, kaartjes kopen bij ‘Tabacchi’ et cetera.

Ik had met 3 minuten m’n startnummer in handen. Ik was er tegen 17:00 op de vrijdagmiddag, en het was er niet stervensdruk.

Marathon Expo Rome

Na he tophalen van je startbewijs word je a la IKEA door de Expo geleid. Je krijgt flyers in de hand gedrukt van voornamelijk andere Italiaanse halve en hele marathons. De Marathons van Frankfurt, Munchen en Valencia stonden er ook met stands.

Verder de bekende hardloopmerken, gelletjes en sporthorloge-kraampjes. Sponsor Acea hield een praatje in het Italiaans maar daar was voor mij weinig van te verstaan.

Het was allemaal prima geregeld. Eerst haal je beneden je startnummer en een verdieping hoger je rugzak en running shirt. Deze kun je niet eerst passen; je kiest voor een s,m,l of xl.

Marathon Village in Palazzo dei Congressi

Goodies

Je krijgt een vrij mooie rugzak (niet zo’n slappe met touwtjes) van sponsor New balance. Verder een Roma Art Card waarmee jij en 1 gast gratis 2 keer naar een select aantal museum kunnen. Dit zijn niet de topattracties zoals Vaticaanse musea en dergelijke, maar toch leuk. Verder een energy drink, visolie-pillen en folders. Daarnaast nog een tweede tas met hengels, niemand weet waarom. Was er dan nog een Pasta Party? Ja, die was er ook op de Expo. Toen ik er was leek het er echter vrijwel leeg.

Race Day Rome Marathon

Zondag op tijd de wekker om op tijd in het startgebied te zijn. Let wel op het openbaar vervoer! Veel trammen, bussen en metro’s rijden weliswaar zondagochtend vroeg, maar met name trammen en bussen rijden vanwege het parcours die dag niet de (gehele) gebruikelijke route.

Waarschijnlijk is lopen een beter idee als je niet te ver van Colosseum zit. Metro klinkt goed omdat die ondergronds gaat, maar bedenk dat metrohalte Colosseum gesloten is die dag. Deze halte bevindt zich namelijk in het startgebied dat alleen voor lopers toegankelijk is.

startgebied marathon Rome bij colosseum

Start: Het volkslied klinkt uit speakers en wordt door de italianen minder hard meegezogen dan ik had verwacht. Verder is de start niet heel speciaal. We werden niet weggeschoten door de Paus bijvoorbeeld 😉 In de eerste bocht een geüniformeerd orkest dat ‘Nessun Dorma’ speelde. Dat dan wel erg speciaal. tot de start was het droog, maar vlak na het startschot ging het, zoals voorspeld, helaas flink regenen.

Onderweg kom je langs aardig wat bekende punten als het Sint Pietersplein, de Engelenburcht, Piazza Navona en de Piazza del Popolo.

Er zijn echter ook wat saaie stukken die minder mooi zijn, zeker als het regent. Het parcours gaat ook dikwijls over een weg waarbij aan de ander kant t gewoon auto’s rijden. Rome is een drukke stad, dus logisch ook wel.

Het is nergens echt heel steil, maar toch ging het bij mij allemaal maar moeizaam deze marathon. De laatste kilometers wel relatief veel kinderkopjes die de eindfase zwaar maken.

Spettatori

Er is in vergelijking met andere marathons vrij weinig publiek bij de Marathon van Rome. Het slechte weer zal hier ook debet aan geweest zijn. Ook zijn niet heel veel bandjes maar muziek genoeg op zich om af en toe even een boost te krijgen.

Het publiek bevindt zich vooral in het deel rondom de start/finish. Op sommige plekken is het wel heel rustig. Soms was het juist een loper die het publiek opzweepte. Ook opvallend: weinig mensen in ‘ludieke’ pakken zien rennen. Gelukkig.

Er zijn veel waterpunten met vrijwilligers, en daar tussenin ook nog spons-punten hier en daar. Ook sportdrank en ‘solidi: stukken banaan en ander fruit, biscuitjes enz. Gelletjes werden niet uitgedeeld. Na de tunnel een kilometer voor de finishlijn begon het weer stevig te regenen. Nadat je over de finish komt krijg je je medaille omgehangen. Daarnaast een tas met energydrink, water en een erg zoet uitziend fruitbloksnoepje.

Verder Thermo-folie, was nodig ook want het regende flink en je koelt erg snel af. Vanwege de regen ben ik snel het finishgebied uit gegaan. Misschien kon je nog wel meer krijgen. Als je dat bij je inschrijving had besteld kon je je medaille laten graveren.

Sfeerimpressie Rome Marathon

Stedentrip Rome

Als je de marathon van Rome gaat lopen maak je er logischerwijs gelijk een citytrip van. Ook al ben je al vaker in Rome geweest het is onmogelijk om alles al gezien te hebben.

Enkele ‘gratis’ bezienswaardigheden: De Trevi Fontein, Pantheon (nóg wel gratis), Piazza Navone, het park rond Villa Borghese, het Sint Pieterplein, de Spaanse Trappen en het Campo Fiori. Verder natuurlijk de Vaticaanse Musea (vermijd de rij, boek online), het Colosseum en het Forum Romanum. Als je lange rijen wilt vermijden kun je tickets voor bijvoorbeeld het Vaticaan en Colosseum vooraf online boeken. Bekijk het aanbod van GetyourGuide.

Verder is het leuk om een fietstour door Rome te maken, bijvoorbeeld met Baja Bikes. Meer info op hun website.

Om dit stuk niet te lang te maken (er is natuurlijk nog veel meer te zien en doen in Rome) verwijs ik je graag naar de diverse stedentrip-websites over Rome op het internet. Wil je vlucht en hotel in een keer boeken kan dat bijvoorbeeld via DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl of TUI.nl.

Kostenplaatje Marathon van Rome

Startbewijs: vanaf 70 euro (zie boven) + RunningCard van 12 euro. Waarschijnlijk heb je ook kosten aan je medische keuring. Dit afhankelijk van je verzekering.
Vliegticket Retour: Vanaf 45 euro
AirBNB per nacht: Vanaf 18 euro, gemiddeld 80 euro.
Eten en drinken kan vrij prijzig zijn in Rome. Toeristische attracties zijn duur.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de Maratona di Roma gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Website van de Rome Marathon: maratonadiroma.it
Vliegtickets: vliegtickets.nl | Veel mogelijkheden, vanaf zowel Amsterdam Schiphol, Eindhoven, Rotterdam en Dusseldorf Weeze. Onder meer KLM, RyanAir, Transavia, EasyJet als Vueling vliegen op Rome.
Hotels Rome: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Vlucht + Hotel: DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl en TUI reizen
Marathon Reizen Rome: Marathons International biedt geheel verzorgde reizen naar deze marathon aan. Dit houdt in: Vlucht, hotel en gegarandeerd startbewijs. Zie voor meer info de respectievelijke websites.

Marathon van Rome op social media:

Facebook: facebook.com/runromethemarathon
Instagram: instagram.com/runrome_themarathon

Halve Marathon van Rome

In Rome wordt uiteraard ook een halve marathon georganiseerd, maar op een andere datum. In sommige steden worden de 21.1 en 42.2 kilometer op dezelfde dag gehouden, maar dat is hier dus niet het geval. De Ostia Halve Marathon van Rome vindt plaats begin/half maart. Zie ook de officiële website. Arrangementen inclusief hotel en startnummer zijn momenteel volgens mij bij geen van de grotere reisorganisaties te boeken.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie