Parijs

parijs marathon

De Parijs Marathon is met 43.000 lopers na New York en Chicago de grootste Marathon ter wereld, en stond alleen daarom al op mijn lijstje. De Franse organisatie noemt het (uiteraard) de ‘Marathon in the most beautiful city in the world’.

Tel daarbij op dat Parijs makkelijk en goedkoop bereikbaar is (een retourtje met Flixbus kostte ons 38 euro p.p) en de beslissing om 42 kilometer dwars door de Franse hoofdstad te lopen was snel gemaakt.

Alle zorg uit handen? TUI Sports biedt een verzorgde pakketreis naar de Marathon van Parijs aan.

Helaas bedacht ik me pas vrij laat dat ik de Parijs Marathon wilde gaan lopen. Ik zat daardoor in de laatste ticket-ronde en moest 109 euro betalen. Een paar weken eerder en ik had minstens 2 tientjes minder betaald voor een startbewijs. Nou ja, in elk geval was er geen loting voor deze marathon. Inschrijven = meedoen.

parijs eiffeltoren seine

Het nadeel van hardlopen in Frankrijk is dat je voor sportwedstrijden een medische verklaring moet kunnen overleggen. Deze verklaring moet je door een dokter laten ondertekenen. Een voorbeeldverklaring kun je vinden op de website. Je dokter/sportarts mag ook zelf een verklaring opstellen maar let op dat bepaalde zaken er expliciet in moeten zijn vermeld.

Het leek mij wel leuk om maar meteen een uitgebreid Sportmedisch onderzoek te laten doen. Dit wordt vaak grotendeels vergoed mits je een aanvullende zorgverzekering hebt. Ik heb gekozen voor een Top Sportmedisch onderzoek. Hierbij wordt ook een maximale inspanningstest met ECG-controle en ademgasanalyse uitgevoerd. Lees meer over dit sportmedisch onderzoek.

Startbewijs en Medische Verklaring

Je startbewijs dien je op te halen bij de Salon du Running, bij het Parc des Expositions bij de la Porte de Versailles. Dit ligt behoorlijk buiten het centrum; je kunt er onder andere met de metro naar toe. Je moet je ‘convocation’ (afhaalbewijs), identificatiebwijws én medische verklaring meenemen. Zonder medische verklaring krijg je je startnummer niet. de verklaring wordt uiteraard ingenomen dus neem een kopie mee als je hem in de toekomst nog wil gebruiken. De openingstijden van de Expo zij vrij ruim, van donderdag t/m zaterdag (2016 editie). Ik haalde mijn startbewijs om vrijdag 18:00 en had mijn startnummer binnen 3 minuten.

Na het ophalen van je BIB-nummer word je á la IKEA door een enorme hardloopbeurs geleid. Hier krijg je nadere info over de marathon, maar staan ook talloze stands van producenten van hardloopartikelen. Ook presenteren andere (Franse) marathons zich. Hier was het wel iets te druk en benauwd naar mijn smaak.

In de Salon de Running is ook een ‘pasta party’ (betaald). Zaterdagochtend is er nog een Breakfast Run van 5 kilometer; wil je hier aan meedoen moet je je daarvoor aanmelden. Aan de Parijs marathon van 2016 zouden 144 nationaliteiten meedoen: maar liefst 43% van de deelnemers komt uit het buitenland. Eén op de 4 deelnemers is vrouw. Voor 35% van de deelnemers was het hun eerste marathon. Aan de 2016 editie deden 529 Nederlanders mee.

Op Wikipedia had ik gelezen dat in ‘Parijs de eet- en drankposten zijn voorzien van wijn, bier, cider en oesters,’ maar dit bleek toch niet het geval meer te zijn. Ook is te lezen dat deze marathon bekend staat om het gebrek aan publiek, maar ik vond dat wel meevallen. Dit kwam wellicht ook door de mooie weersomstandigheden.

startvak marathon parijs arce de triomphe

Met een gemiddelde tijd van 2:05.57,1 over de snelste tien finishtijden ooit gelopen in deze wedstrijd staat Parijs op de achtste plaats van de lijst van snelste marathonsteden. Niet zo snel als Rotterdam of Berlijn dus, maar een PR is zeker geen onmogelijke opgave. In deze Top 10 staat Parijs nog net boven Amsterdam.

Parcours

De start is om 8:45 op de Champs-Elysées, vlak bij de Arc de Triomphe. Behalve lopend is het startpunt het beste te bereiken met de metro. Stap uit bij halte George V of Charles de Gaulle Étoile. Alle informatie staat trouwens uitstekend weergegeven op de officiële website, die net als de gehele organisatie (3.000 vrijwilligers!) zeer goed is.

Als je oude kleding hebt meegnomen om voor de start warm te blijven kun je die in speciale bakken kwijt. De kleding wordt ingezameld voor het goede doel. In de startvakken staat een verhoging waar vandaan je mooie foto’s kunt maken.

Na de Champs-Élysées ren je heuvelafwaarts naar de Place de la Concorde en daarna rechtsaf naar de Rue de Rivoli. Men komt daarna langs het Louvre, en langs de Tours Saint Jacques. Waarschijnlijk vindt Sint Jacob het allemaal wat te hard gaan naar zijn smaak.

Vervolgens ren je over de Place de la Bastille de Boulevard Soult naar het Bois de Vincennes op. Vanwege het warme weer waren er extra waterpunten ingezet, en af en toe een sproeier. Na een lange lus over Bois de Vincennes (hier is wel wat minder publiek inderdaad) keert het parcours terug naar het centrum van Parijs.

Het halve-marathonpunt ligt op rue de Charenton. De route loopt dan langs de Seine, passeert het Île de la Cité en gaat onder de Pont Neuf, waarna 2 tunnels volgen. De sfeer in de tunnels is erg bijzonder. Aan het Trocadéro tegenover de Eiffeltoren ligt een grote drinkpost waar men ook een voetmassage kan krijgen. De route gaat dan weer langs de Seine en buigt vervolgens af naar het oosten langs het Bois de Boulogne. Hier waren 3 fanzones ingericht. Vanaf daar is het ineens nog maar 200 meter naar de finishlijn op de Avenue Foch.

In het finishgebied krijg je rozijnen, gedroogde abrikozen, bananen, sinaasappelen, sportrepen, suikerklontjes en appels aangeboden. En uiteraard je welverdiende medaille omgehangen. Alles was top geregeld.

fruit finishgebied parijs 42km

Drinkpunten zijn er om de 5 kilometer. Je krijgt water in flesjes, niet in bekertjes, wat een stuk gemakkelijker drinkt. De flesjes Vittel dien je in de volop aanwezige bakken te gooien. Over het algemeen heb je overal goed de ruimte om te lopen en kun je makkelijk inhalen.

Na afloop is er nog een Post Marathon Party. Drie dagen na de marathon kun je je alweer aanmelden voor de volgend editie. Hoe eerder je je inschrijft; hoe lager de kosten van je startbewijs.

Sfeerimpressie Parijs Marathon

Stedentrip Parijs

Parijs is een geweldige stad om rond de marathon een aantal dagen rond te lopen. Bekendste bezienswaardigheden zijn natuurlijk de Eiffeltoren, het Louvre, de Notre-Dame en de Sacré-Coeur in de voormalige kunstenaarswijk Montmartre. Naast het Louvre zijn Musee d’Orsay, het Picassomuseum en het Centre Pompidou toeristentrekkers. Hotels in Parijs zijn niet goedkoop, en ook het eten is tamelijk duur. Stedentrips (vlucht/reis + hotel) kun je online boeken bij DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl en TUI.

Kostenplaatje Marathon van Parijs

Startbewijs: € 80 als je snel bent, daarna € 99. De laatste startbewijzen kosten € 115. Geen loting: first come first served.
Busreis: met Flixbus (flixbus.nl ) indien je vroeg boekt 38 euro retour. Met de trein is sneller maar ongeveer 3x zo duur. Vliegen kan vanaf ongeveer 50 euro.
AirBNB per nacht: rond de 90 euro.
Eten en drinken is vrij duur in Parijs. Toeristische attracties meestal ook.

Ervaringen en reisverslagen

Heb jij ook de marathon van Parijs gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of reisverslag hier onder achterlaten.

Website Marathon van Parijs: schneiderelectricparismarathon.com
Vliegtickets: vliegtickets.nl
Busreis: flixbus.nl
Treinreis: NS International
Hotels Parijs: booking.com
AirBNB: airbnb.com
Reis + Hotel: DeJongIntra.nl, Stedentrips.nl en Tui.nl
Marathon Reizen Parijs: 1 reisorganisatie organiseert een marathon reis naar Parijs inclusief startnummer en hotel. Net als TUI Sports.

De Marathon van Parijs op social media:

Facebook: facebook.com/parismarathon
Twitter: twitter.com/parismarathon
Instagram: instagram.com/marathonparis

Halve Marathon van Parijs (Semi de Paris)

In Parijs wordt uiteraard ook een halve marathon georganiseerd, maar op een andere datum. In sommige steden worden de 21.1 en 42.2 kilometer op dezelfde dag gehouden, maar dat is hier dus niet het geval. De FitBit Semi de Paris vindt plaats begin maart. Zie ook de officiële website.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

7 gedachten over “Parijs”

  • Dank je Freia,

   Eerlijk gezegd heb ik er niet op gelet. Ik heb er zelf geen gebruik van gemaakt. Ik heb het geprobeerd te googelen voor je maar daar word ik niet veel wijzer van.

   Wel lees ik veel kritiek op het aantal toiletten bij de start. In mijn beleving viel dit wel mee. Gewoon op tijd in de rij gaan staan, in het startvak. Succes, als je hem gaat lopen!

   Beantwoorden
 1. duurde het lang voordat je kon starten na het startschot?

  Redactie: Dat kan ik me niet meer herinneren eerlijk gezegd. Hangt ook af van welke wave je hebt natuurlijk.

  Beantwoorden
 2. Is er tijdens de marathon ook fruit en cola onderweg?

  marathonreizen.net: Ik zou het je niet durven zeggen Sander, het is te lang geleden. En cola drink ik niet onderweg 😉

  Beantwoorden
  • Dag Els, ik vond van niet. Parijs was na Rotterdam en Amsterdam mijn derde marathon. Ik vond hem niet echt veel zwaarder. Wellicht iets meer golvend en wat tunnels, that’s it.

   Beantwoorden
 3. Kun je bij de tassen inname voor de start je eigen tas/rugzak afgeven? Vaak zit er een speciale tas van de organisatie bij je pakket, maar hier niet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie