Dit zijn de grootste marathons ter wereld

Gevraagd naar de grootste marathons ter wereld zullen veel runners vermoedelijk gelijk New York en Londen noemen. Maar de gehele Top 10 van 42k wedstrijden met de meeste deelnemers? Die zullen de meesten niet zo maar kunnen opdreunen.

Alle zorg uit handen? TUI Sports heeft pakketreizen met vlucht, hotel in de buurt van start- en/of finishgebied, én een gegarandeerd startnummer voor jouw afstand.

Daarom, speciaal voor hen die hier nieuwsgierig naar zijn, de Top 10 van grootste marathons ter wereld:

StadDeelnemers*MaandWebsiteMarathon Reis
1) New York± 51.000novemberNew YorkTUI Sports
2) Chicago± 45.000oktoberChicagoTUI Sports
3) Parijs± 38.000aprilParijsTUI Sports
4) Londen± 36.000aprilLondenTUI Sports
5) Tokyo± 34.000februariTokyoTUI Sports
6) Boston± 32.000aprilBostonTUI Sports **
7) Berlijn± 29.000septemberBerlijnTUI Sports
8) Osaka± 28.000novemberOsakageen aanbieder
9) Los Angeles± 22.000maartLos Angelesgeen aanbieder
10) Honolulu± 22.000decemberHonolulugeen aanbieder

* Let wel: dit is op basis van cijfers uit 2015. Recentere volledige cijfers heb ik niet terug kunnen vinden. Als je zoekt op ‘ grootste marathons ter wereld’ zijn er naast bovenstaande 10 marathon nog een aantal marathons die je vaak terug ziet komen, zoals de Marine Corps Marathon (Washington, DC)

** Let op: voor Boston dien je een bepaalde tijd te lopen om überhaupt mee te mogen doen. Welke tijd dat is is afhankelijk van je leeftijdscategorie.

Hoewel er bij bovenstaande marathons dus veel mensen mee willen doen, zit het leeuwendeel in een mum van tijd vol of kennen een loting. Voor Londen ben ik bijvoorbeeld ‘al’ 2x uitgeloot, maar als je een beetje op hardloopfora gaat lezen mag je pas na 5x uitgeloot worden gaan klagen.

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Uitgeloot? Geen nood

Een alternatief is het boeken van een marathonreis, dan ben je wél zeker van een startbewijs. En een vlucht, en een hotel. Dit is een tamelijk prijzige aangelegenheid natuurlijk. Als je het geld er voor over hebt (en überhaupt hebt) is er natuurlijk weinig aan de hand. Zowel TUI Sports als Run2Forty2 bieden pakketreizen aan naar enkele populaire marathons uit de Top 10 hier boven.

Zelf heb ik jaren terug een ‘Fly and Run’ pakket naar New York bij Marathons International geboekt. Deze trip was zonder hotelovernachtingen en dat drukte de prijs nog enigszins. Geen seconde spijt van gehad, een fantastische ervaring, maar niet iets dat je meer dan 1x doet. Daar vind ik het toch echt te prijzig voor. Meer info over Marathons International en hun marathonreizen lees je op deze pagina.

Marathon Expo New York
De New York City Marathon is de grootste marathon ter wereld.

Alleen bij de marathons van Osaka en Los Angeles zijn nog geen Nederlandse reisbureaus ingesprongen, maar als de huidige populariteit van het hardlopen (derde loopgolf) doorzet zou het me niet verbazen als die binnenkort ook te boeken zijn.

Ben je benieuwd naar wat de grootste marathons van Europa zijn? Ook daar heb ik een Top 10 van gemaakt. Ik hoop bovenstaande Top 10 lijst te updaten wanneer er meer actuele cijfers beschikbaar komen.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie