Dit zijn de grootste marathons van Europa

Gevraagd naar de grootste marathons van Europa zullen bij de meeste hardlopers gelijk Londen en Berlijn te binnen schieten. Maar de gehele Top 10 van marathonwedstrijden met de meeste deelnemers? Die staat maar weinigen helder voor de geest.

Loop je graag grote marathons in het buitenland, dan is dit een mooie lijst van te vinken marathons:

StadDeelnemers*MaandWebsiteMarathon Reis
1) Parijs± 48.000aprilParijsTUI Sports
2) Berlijn± 44.000septemberBerlijnTUI Sports & Run2Forty2.nl
3) Londen± 42.000aprilLondenTUI Sports
4) Valencia± 25.000novemberValenciaTUI Sports & Run2Forty2.nl
5) Dublin± 22.000oktoberDublinTUI Sports
6) Brighton± 17.000aprilBrightonn.v.t.
7) Amsterdam± 17.000oktoberAmsterdamn.v.t.
8) Rotterdam± 17.000aprilRotterdamn.v.t.
9) Barcelona± 14.000maartBarcelonan.v.t.
10) Manchester± 14.000aprilManchestern.v.t.

Hamburg, Frankfurt en Stockholm vallen net buiten deze top 10. De deelnemersaantallen zitten echter heel dicht tegen die van Manchester en Barcelona aan. Het scheelt slechts een paar honderd deelnemers. Wellicht dat dit de komende jaren stuivertje wisselen wordt.

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Wat de leukste marathons zijn, daar kan ik weinig over zeggen. De één vind een stadsparcours langs zo veel mogelijk toeristische landmarks geweldig. Een ander wil weer een zo recht en vlak mogelijke route om een snelle tijd te halen.

Ook de hoeveelheid publiek en bandjes zal voor veel lopers een criterium zijn, maar staat je hier niet blind op. Voordat ik de marathon van Parijs liep had ik op internet gelezen dat er weinig publiek zou zijn, maar dit viel me reuze mee. Voor de echte marathon-gekte kun je sowieso beter naar een ander continent; naar de NY City Marathon of die van Chicago. De mooiste marathons die ik tot nu toe gelopen heb zijn die van Parijs en New York. Met een eervolle vermelding voor Rotterdam, want dat was mijn eerste.

parijs eiffeltoren seine
Parijs staat nummer1 op de lijst van grootste marathons van Europa.

Grootste Marathons van Europa vs. de grootste ter Wereld

Als we naar de Top 10 grootste marathons ter wereld kijken zien we hier slechts 3 Europese marathons in terug. De marathons met de meeste deelnemers zijn respectievelijk New York (± 50.000) en Chicago (± 40.000). De Marathon de Paris volgt op de derde plaats, voor Londen en Tokyo.

Reisorganisatie TUI Sports organiseert marathonreizen naar 6 van de 7 grootste marathons ter wereld. Uit die Top7 ontbreekt alleen Boston; dit vanwege de strenge kwalificatie-eisen. Wil je een gegarandeerd startbewijs en je overnachtingen geregeld hebben, bekijk dan eens het reisaanbod van TUI Sports. Momenteel kun je met hen naar New York, Chicago, Parijs, Dublin, Londen, Tokyo en Berlijn. Ook aan andere reisorganisatie heeft een zeer uitgebreid aanbod van halve- en hele marathonreizen

Lees je dit artikel en vermoed je dat er inmiddels verschuivingen in bovenstaande Top 10 hebben plaatsgevonden? Laat dan s.v.p. een reactie echter. Je ervaringen met Europese marathons zijn natuurlijk ook welkom. Hoeveel van deze tien kun jij er al afstrepen?

*deelnemers van editie ’19, afgerond op duizendtallen. Bron: wikipedia en respectievelijke marathon-website.


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie