10 bucketlist marathons waar je zelf misschien niet zo snel aan zou denken

Heb je de Amsterdam en Rotterdam Marathon al gevinkt, en zijn New York en Berlijn ook al bedwongen, dan ben je wellicht op zoek naar een nieuwe uitdaging. Bijvoorbeeld een marathon die geen stadsmarathon is, of op een minder bekende locatie gelopen wordt, zoals de geweldige Patagonia Marathon.

In dit artikel een tiental bucketlist marathons die je misschien nog niet kent, maar wel de moeite waard zijn.

10 bijzondere bucketlist marathons

Tien speciale marathons in willekeurige volgorde. Heb je tips of aanvullingen aangaande speciale marathons? Laat een reactie achter onderaan in de comments.

1. Bagan Temple Marathon 

Verscholen in Centraal Myanmar ligt het prachtige Bagan, thuisbasis van meer dan 2.000 tempels. En nu kun je daar dus ook de marathon rennen, tussen heilige pagodes en prachtige tempels. Je rent door een landschap waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het parcours is weliswaar relatief vlak, maar is niet super makkelijk te noemen. Ook kan het er heet zijn en is de luchtvochtigheid hoog. Naast de hele kun je je ook aanmelden voor de halve marathon, of voor een 10 kilometer run. Meer informatie over de Baan Temple Run vind je op bagan-temple-marathon.com

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

De Nederlandse reisorganisatie biedt een 9-daagse pakketreis aan met gegarandeerd startbewijs, vlucht, hotel en excursies. Meer info op hun website.

2. Petra Desert Marathon

Al eens hardgelopen door een woestijn? Vast niet. De Petra Desert Marathon doet precies dat, en neemt je mee terug in de tijd. Sowieso is Jordanië een interessant land om te bezoeken, met Petra (waar ook de marathon start) de Wadi Rum Woestijn en de Dode Zee.

Anders dan ik zou vermoeden loop je tijdens deze marathon voor een groot deel op asfalt, zo bleek uit de de parcours-kaart, die je op de website kunt downloaden. Ook is er behoorlijk wat hoogteverschil te overwinnen. Via genoemde website kun je een package voor de Petra Desert Marathon boeken. Of laat alle zorg uit handen nemen door een Nederlandse reisorganisatie.

3. Two Oceans Marathon 

Een vreemde eend in de bijt, want de Two Oceans Marathon is namelijk niet 42 kilometer lang, maar maar liefst 56 kilometer. Toch vond ik dat deze run in de lijst van Bucketlist Marathons thuishoort, al was het maar omdat hij zo populair en zwaar is. Deze ultramarathon start vroeg in de ochtend, om de ergste hitte voor te blijven. Het parcours eindigt bij de Universiteit van Kaapstad, en is niet bepaald vlak.

De website van de Old Mutual Two Oceans Marathon is twooceansmarathon.co.za. Deze run is dus nogal populair en is altijd snel uitverkocht, dus wees er op tijd bij om je in te schrijven. Er zijn zo ongeveer 13.000 startbewijzen voor de 56-kilomter afstand, las ik op de site.

Een alternatief is een georganiseerde marathonreis naar de Two Oceans Marathon. Dit kan met TUI Hardloopreizen, via Run2Forty2 en met hardlopeninzuidafrika.nl. Ook door je in te spannen voor het goede doel kun je deze Zuid-Afrikaanse 56k lopen; lees er meer over op de Run for KiKa-pagina. Je dient dan wel een flink sponsorbedrag op te halen. Overigens is er ook een halve marathon afstand.

4. Great Wall Marathon

The Great Wall Marathon is een zeer zware marathon over de Chinese Muur. Deze run werd voor het eerst gedaan in 1999, en is tegenwoordig elk jaar uitverkocht. Deze Chinese Muur Marathon biedt plaatst aan 2.500 lopers. Vorig jaar waren er maar liefst 60 nationaliteiten vertegenwoordigd. Naast de hele marathon kun je ook kiezen voor de halve of 8.5 km Fun Run.

Great Wall Marathon
Great Wall Marathon. Foto credit: Albatros Adventure Marathons

De marathon kent in de eerste 6 kilometer al een stijging van bijna 250 meter, en ook op het 36 kilometerpunt is een zeer steile klim te verteren. Deze marathon is niet voor elke loper weggelegd! De route loop niet volledig over de Chinese Muur, maar ook door dorpjes. Meer info op de officiële website van de Great Wall Marathon.

5. Chengdu Marathon 

De Chinese stad Chengdu is (samen met Singapore) momenteel in the running om de 7de Major Marathon te worden. Momenteel zijn er nog 6 majors, te weten Chicago, Berlijn, New York, Boston, Londen en Tokyo. Wellicht dat er dus naast Tokyo een tweede Aziatische Major bij komt. Nu zijn de startbewijzen voor de huidige Big 6 erg schaars (je moet tegenwoordig voor elke major loten) dus grijp je kans nu Chengdu nog niet zo bekend is.

Deze Chinese marathon werd pas in 2017 voor het eerst gelopen, en is dus relatief nieuw! De 10 miljoen inwoners tellende Chinese stad Chengdu is overigens beroemd om haar pandareservaat. Bezoek de Chengdu Marathon website

6. Iceland Volcano Marathon 

Een natuur-marathon in IJsland door het actief vulkanische gebied. Ren door een van de geologische hotspots van de aarde met geiser stoom, vulkaankraters en lavasteen. De route loopt grotendeels over onverharde paden en trails in de buurt van Lake Mývatn en de stad Reykjahlid. IJsland kent prachtige natuur en leent zich er dus prima voor om wat langer te blijven voor hikes en bezoeken aan geisers en dergelijke.

Naast de hele marathon kun je tijdens dit evenement ook de halve marathon lopen. Bezoek de officiële website iceland-volcano-marathon.com. Via een Nederlandse reisorganisatie kun je ook de Iceland Volcano Marathon boeken. Meer info over het reisprogramma en de kosten vind je hier.

7. Big Five Marathon

Bij de Big Five Marathon in Zuid-Afrika loop je dwars door het ‘wildlife van de Afrikaanse savanne. Je rent door een reservaat waar as ik het goed begrepen heb de gehele Big Five leeft: de olifant, luipaard, buffalo, neushoorn en de leeuw. Met recht een van de meest bijzondere bucketlist marathons: hitte, stof en wilde dieren.

“No fences, no rivers, nothing at all separates the runners from the African wildlife!” is te lezen op de website van deze Afrikaanse Marathon.

Kies voor een pakketreis met retourvlucht naar Johannesburg en extra game drives als je interesse hebt om deze run te doen. Een trailer om je een indruk te geven van deze run vind je hier onder:

8. Honolulu (Hawaii) Marathon

De Honolulu Marathon is de op drie na grootste Marathon van de Verenigde Staten. Deze race op Hawaii wordt elk jaar in december gelopen. En: er is geen tijdslimiet en geen maximaal aantal deelnemers, staat op de website honolulumarathon.org te lezen. Elk jaar lopen zo’n 25.000 hardlopers deze marathon.

Het parcours loopt grotendeels langs de Stille Oceaan. De startplek heet Ala Moana Boulevard, wat ‘pad bij de zee’ betekent in het Hawaiiaans. Sowieso is Hawaii een prachtige bestemming om een strandvakantie te houden. Je kunt deze marathonreis ook als pakketreis boeken, dus met vlucht en hotel.

9. Big Sur Marathon

De Big Sur International Marathon is een marathon die wordt gehouden in Californië, langs de Pacifische kust. ‘Running on the Ragged Edge of the Western World’ zegt genoeg. De route loopt van Big Sur naar het plaatsje Carmel (waar Clint Eastwood ooit de burgemeester was), over de Highway 1.

Gedurende de marathon geniet je van schitterende uitzichten en vergezichten. De Big Sur Marathon vindt elk jaar plaats, op de laatste zondag van april, en is een officiële Boston qualifier. Er is plek voor 4.500 deelnemers in deze race, die op de website claimt een van de mooiste marathons ter wereld te zijn. Meer info over hoe je te registreren vind je op de website bigsurmarathon.org.

10. Marathon van Athene 

De klassieker, de ‘marathon’ waar het allemaal mee begon. De Athene Marathon mag eigenlijk niet ontbreken op het lijstje van de fanatieke loper. Een flink pittige marathon met een historische achtergrond in het zonnige Griekenland.

Het parcours brengt je vanaf het plaatsje Marathon naar Athene, de hoofdstad van Griekenland. Goed te combineren met een culturele vakantie ook. De Marathon van Athene kent geen loting, dus kun je prima zelf regelen. Je kunt ook een verzorgde marathonreis (vlucht, hotel, startbewijs) boeken bij TUI Sports. De officiële website van de Marathon van Athene met parcours en hoogteprofiel vind je hier.

Jouw eigen bucketlist marathon

Heb jij een andere eigen speciale marathon die niet op bovenstaand lijstje staat? Laat me weten wat jouw ultieme bucketlist marathon is. Ook wanneer je deze al gelopen hebt. Mogelijk volgen er nog updates met bijzondere marathons in dit artikel. Wat zijn volgens jou de mooiste marathons ter wereld?

Meer marathon-inspiratie nodig? Voor een overzicht van grote stadsmarathons in Europa en wereldwijd bekijk je de Marathon-kalender. Informatie over georganiseerde marathonreizen (met vlucht, overnachtingen en gegarandeerd startbewijs) vind je op deze pagina. Zo kun je georganiseerd mee naar bucketlist marathons als de New York City Marathon en de London Marathon.

Bagan Temple bucketlist marathons
Een van de bijzondere bucketlist marathons: Bagan Temple marathon. Foto credit: Albatros Adventure Marathons


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie