Waarom je moet trainen met een hartslagmeter (en waarom niet)

In de huidige tijd van voortsnellende technieken en een uitgebreide keuze aan gadgets op allerlei gebieden, kan je als hardloper bijna niet meer om de hartslagmeter heen, of toch wel?

In deze blog zet ik een aantal voordelen op een rij voor het trainen met een hartslagmeter. Daarnaast benoem ik ook een paar kanttekeningen.

Zelf loop ik overigens al jaren met een ‘oude’ Garmin Forerunner 620 met borstband, maar veel huidige generatie hardloophorloges hebben een hartslagmeter aan de pols. Deze schijnt wel wat minder nauwkeurig te zijn, maar een borstband zit soms weer niet zo lekker.

Kleinere kans op overtraining

Een hartslagmeter is een bijna letterlijke vinger aan de pols tijdens jouw regelmatige rondje door het bos, door de wijk of op de atletiekbaan. Hij controleert jouw hartslag tijdens inspanning en geeft een signaal als je te hard loopt. Daardoor is de kans kleiner dat je te hard (lees: met een te hoge hartslag) loopt en dus ook de kans dat je overtraind raakt.

Daarnaast train je simpelweg het effectiefst als je in jouw hartslagzones blijft. Betekent dit dat je dus niet overtraind kan raken als je een hartslagmeter gebruikt? Nee, want je bent nog altijd zelf de baas over de intensiteit van je training. Als jij niet luistert naar wat jouw lichaam weergeeft op het display, ligt overtraind raken alsnog op de loer.

trainen met een hartslagmeter van Garmin
trainen met een horloge met hartslagmeter van bijvoorbeeld Garmin. Verkrijgbaar bij All4running.nl

Minder kans op luilakken

De mens is in principe lui en dat geldt ook voor sommige hardlopers. Je hebt van die dagen dat je het wel prima vindt: je loopt je rondje en kan dat vervolgens afvinken. Stiekem wil je echter wel graag sneller worden of toch nog eens jouw persoonlijk record verbeteren. Die wedstrijd komt eraan.

Een hartslagmeter laat ’t jou ook zien als je eigenlijk te langzaam loopt, aan de onderkant van jouw trainingszone zit. Hij nodigt je uit om een tandje bij te zetten en toch nog je trainingsdoel voor vandaag te halen. Als je thuis bent zal je trots zijn op jezelf, toch?

Meetbare vooruitgang met een hartslagmeter

Zeker over een langere periode geeft een hartslagmeter goed zicht op je trainingen en je vooruitgang. Hij geeft ook aan of je je doelen gaat halen, of dat nou het verbeteren van je PR is of dat je gewoon je conditie wil verbeteren. Ook nuttig als je voor het eerst voor een marathon gaat trainen.

Als je al langer loopt, voel je vast zelf wel of je op de goede weg bent, maar veel mensen vinden het erg leuk om dat bevestigd te zien in cijfers. Vooral de combinatie van een toenemende gemiddelde snelheid bij gelijkblijvende of zelfs afnemende hartslag geeft ook jou vast extra voldoening.

Herstel in beeld

Een mooie graadmeter is ook je herstel. Hoe snel daalt je hartslag na die intensieve training of duurloop? Wat is je hartslag als je de volgende dag wakker wordt? En hoe is dat de dag erna? Ook dit zijn bevestigingen van goed op weg zijn naar jouw doelen.

Tot zover de belangrijkste voordelen van het lopen met een hartslagmeter. Ik plaats ook nog twee kanttekeningen:

Je lichaam spreekt de waarheid

Luisteren naar je lichaam, hoe vaak heb je dat al niet gehoord? Maar het is waar: jouw lichaam is een goeie raadgever. Als jouw hartslagmeter je aanspoort om je je tempo iets te verhogen maar je voelt je niet topfit: niet doen. Hetzelfde geldt uiteraard als bijvoorbeeld je knie weer wat gaat opspelen. Voer niet zomaar uit wat jouw hartslagmeter aangeeft. Je bent een mens, geen robot.

Vergeet niet te genieten

Een hartslagmeter heeft dus absoluut verschillende voordelen, ik kan je het gebruik ervan ook echt aanbevelen. Echter: kijk niet continu op dat display maar kijk vooral ook om je heen, zeker als je in de natuur loopt. Er is zoveel moois om van te genieten, wat je je niet moet laten ontnemen door een stukje techniek om je pols.

Hardloophorloges met een hartslagmeter

Hardloophorloges zijn er in tientallen varianten. Zelfs binnen 1 merk is het soms nogal onoverzichtelijk welk horloge wat kan, denk bijvoorbeeld aan Garmin met tig sporthorloges. Voor mijn gevoel zijn er dan ook te veel soorten tegenwoordig.

Laat je goed informeren in een hardloop-speciaalzaak, of vergelijk verschillende hardloophorloges online. Let goed op welke functies jij nodig denkt te hebben, zodat je niet een ’te duur’ horloge koop.

Webwinkels voor hardloophorloges zijn onder andere:

Succes met je training!


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
hardlopen in zuid afrika logo
Rijnmond Marathonreizen

Plaats een reactie