Minder valsspelers bij de marathon van Rotterdam en Amsterdam

Tijdens de marathons van Rotterdam en Amsterdam hebben dit jaar in totaal 110 deelnemers gefraudeerd, zo meldt het Algemeen Dagblad. De meeste valsspelers waren op het Rotterdamse parcours te vinden: 89 tegen 21 in Amsterdam. Velen hadden niet eens de halve marathonafstand afgelegd; uiteraard volgde voor hen diskwalificatie. Wel waren er een stuk minder valsspelers bij de marathon dan vorig jaar. Toen belazerden in Rotterdam 129 en in Amsterdam 63 ‘hardlopers’ de kluit.

Cheaten bij de Marathon

Wellicht dat tegenwoordig meer mensen weten hoe tijdregistratie met een chip precies werkt, en hoe vaak de doorkomsttijden gemeten worden. Voor deelnemers die weten hoe dit werkt is het me een raadsel hoe zij denken er mee weg te kunnen komen.

valsspelers bij de marathon

Niet alleen bij de recreanten spelen atleten vals, ook de toplopers kunnen er soms wat van. Zo werd na afloop van de marathon van Enschede wedstrijdloper Hawery uit de uitslag genomen. Hij verdween halverwege de 42 kilometer van het parcours, om in kilometer 41 weer doodleuk aan te sluiten. Hierdoor miste hij in elk geval 1 controlepunt.

Cheaters buiten Nederland

Een week na de marathon van Amsterdam maakte een deelnemer aan de marathon van Nairobi het wel heel bont. In de 42ste kilometer schoot de 28-jarige Julius Njogu plots zijn concurrenten voorbij om de tweede plaats op te eisen. Omdat de man er totaal niet vermoeid uit zag was de jury gelijk al sceptisch. Julius werd gediskwalificeerd, kon het prijzengeld van ruim zes duizend euro gelijk weer inleveren, en heeft een aanklacht aan zijn brandschone hardloopbroek.

Beroemde valsspelers bij de marathon

Een zeer bekend voorbeeld is dat van Rosie Ruiz op de Boston Marathon in 1980. Zij zette toen de derde beste tijd voor vrouwen ooit neer, maar werd later gediskwalificeerd nadat duidelijk werd dat ze de metro richting de finish had gepakt. Overigens heeft ze nooit bekend vals te hebben gespeeld.

Voor de liefhebber hier nog een Engelstalig artikel van runnersworld.com over vals spel bij de marathon. Het blog marathoncheat.blogspot.com gaat nog wat dieper in op de materie. Ook deze artikelen zijn Engelstalig. Meningen over valsspelen bij de marathon kun je hier onder achterlaten. Ken jij mensen die een deel van de afstand skippen? Wat is hun motivatie?


Reisorganisaties voor (Halve) Marathon Reizen:

tui sports logo
run2forty2 logo
marathons international logo
marathonworld logo klein

Plaats een reactie