Leiden Marathon

logo leiden marathon

Hoewel deze site over hardloopwedstrijden in het buitenland gaat, leek het me ook wel eens leuk wat aandacht te geven aan de grotere Nederlandse marathons. Te beginnen met: Leiden.

De Leiden Marathon wordt sinds 1991 gelopen. Het parcours van deze stadsmarathon loopt zowel door de binnenstad van Leiden als door het Groene Hart. Naast de historische binnenstad doe je tijdens je 42 kilometer 9 dorpen in het Groene Hart aan.

Op de dag van de marathon wordt ook een halve marathon georganiseerd. Tevens is er een 10 kilometer-wedstrijd en een Kids Run. Daar over verderop deze pagina meer. Bezoek de website van de Marathon van Leiden.

De tijdslimiet voor de marathon is 6 uur; bij de halve marathon moet je binnen 3 uur binnen zijn. Maximaal 1.500 lopers kunnen meedoen aan deze afstand.

Ook eens een hele of halve marathon in het buitenland lopen? Reisorganisaties Loopreizen.nl en TUI Sports bieden pakketreizen aan naar Berlijn, Valencia, New York, Londen, Athene, Barcelona en vele andere steden.

Parcours Leiden Marathon

Zowel de hele als halve marathon start op de Breestraat in hartje centrum. Na 2 kilometer rennen ben je de stad uit en loop je de volgende 38 kilometer door het Groene Hart. Wij hadden geluk met het weer; het waaide niet te hard en het was droog. Ik denk dat het bij slecht weer echt flink pittig kan zijn daar. Het is er erg open, en op de enkele dorpen die je voorbij komt na is er vrijwel geen beschutting. Je rent onder andere door Zoeterwoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Roelofarendsveen.

Het zal je niet verbazen dat je slechts weinig hoogtemeters maakt op dit parcours. Ik had slechts 55 hoogtemeters op Strava staan na afloop.

parcours marathon van leiden
Het parcours van de marathon. Klik op de afbeelding om een grotere versie op marathon.nl te bekijken

Kosten Startbewijs

Hoe eerder je je inschrijft, des te goedkoper je startbewijs. Voor de editie van 2019 was de ‘volle’ prijs voor een startbewijs voor de marathon 52 euro. Wel golden de volgende kortingen bij inschrijven:

  • Vóór 1 februari, dan krijg je 30% korting
  • Vóór 1 april, dan krijg je 20% korting
  • Vóór 18 mei, dan krijg je 10% korting

De halve marathon kostte 32 euro, de 10 kilometer 20 euro. Ook bij deze afstanden golden bovenstaande kortingen voor snelle beslissers.

Race Day

Het afhalen van het startnummer was nog mogelijk op de dag van de marathon zelf, in de Pieterskerk, niet ver van de startvakken. De kledinginname was op een nabij gelegen pleintje. Het was best een bijzonder gezicht om een kerk omgetoverd te zien zijn voor een Marathon Expo. Het startgebied is prima bereikbaar te voet, vanaf Centraal Station. De organisatie raadt ook aan om met het openbaar vervoer te komen.

Informatiepunt in de Pieterskerk
Informatiepunt in de Pieterskerk
Kleine marathon-expo, eveneens in de Pieterskerk
Kleine marathon-expo, eveneens in de Pieterskerk

Een uur na het startschot van de halve marathon van Leiden waren wij marathonlopers dan aan de beurt. Exact om 11:00 startten de wedstrijdlopers met hun race, en wij waren niet veel later aan de beurt.

startvak marathon van Leiden
Het startvak, vlak voor aanvang van de 30ste marathon in Leiden

Om de 5 kilometer waren er verzorgingspunten. Hier kon je water of sportdrank krijgen, en soms een stuk banaan. Gelletjes eerder niet uitgereikt. Ook waren er diverse punten waar je een ‘natte spons’ kon krijgen. Het viel me tijdens de marathon op dat er zeer veel vrijwilligers op de been waren.

Wat betreft toeschouwers: die zie je eigenlijk alleen in het centrum en als je door de dopren rent. Ik kreeg er een beetje een Damloop-idee bij, maar dan rustiger. Omdat er aan de Leiden Marathon niet superveel lopers meedoen heb je erg veel ruimte om in te halen.

Zelf ben ik na 36 kilometer uitgestapt, want ik rende in Leiden mijn laatste duurloop in voorbereiding op de marathon van Stockholm. Hoe de aankomst bij de finish was kan ik dus helaas niet zeggen….

Documentaire over de Marathon van Leiden

Normaal gesproken plaats ik hier op m’n site een after-filmpje van een voorgaande editie van de betreffende marathon. Ik zag echter dat over de Marathon van Leiden een documentaire is gemaakt:

Weekendje Leiden

Ondanks dat ik zelf in Leiden geboren ben ken ik de stad totaal niet, dus tips voor een weekendje Leiden kan ik niet geven. Hoogtepunten van Leiden zijn schijnbaar het Museum Volkenkunde, Naturalis, het Rijksmuseum voor oudheden en De Waag. Het pelgrimsmuseum sprak me ook wel aan, dus ik moest er nog maar eens een keertje turen komen. Sowieso is het centrum met de grachtjes prachtig.

Ervaringen en RaceDay Verslagen

Heb jij ook de hele of halve marathon van Leiden gelopen? Heb je aanvullingen op bovenstaande? Je kunt jouw ervaringen of verslag hier onder achterlaten.

Website Leiden Marathon: marathon.nl
Hotels in Leiden: booking.com
AirBNB in Leiden: airbnb.com

De Hele en Halve Marathon van Leiden op social media:

Facebook: facebook.com/leidenmarathon
Twitter: twitter.com/leidenmarathon
Instagram: instagram.com/leidenmarathon

Halve Marathon van Leiden

De halve marathon van Leiden wordt dus op dezelfde dag gelopen als de hele. De 21 km runners startten om 10:00, een uur voordat de hele marathon startte. Tijdens deze editie (2019) was de halve marathonafstand voor het eerst helemaal uitverkocht. Ook voor de 10 kilometer-run waren geen startbewijzen meer beschikbaar in de loop van het evenement.

Interesse in andere marathons, bijvoorbeeld in het buitenland? Check de actuele marathon-kalender of lees meer over hardloopreizen-aanbieders TUI Sports en Loopreizen.nl.