De Stryd Power Meter, wat kan je er mee en is het een toevoeging voor jouw looptraining? Dat hangt er van af van wat voor een hardloper je bent, en hoe fanatiek je bent in progressie boeken.
We gebruiken steeds meer technologie bij het hardlopen. GPS, hardloophorloges met hartslagmeting (voorheen nog gemeten met een borstband maar tegenwoordig via de pols), bluetooth-hoofdtelefoons en diverse apps.
Voor wie nog meer inzicht in zijn of haar training wil zijn er footpods die je op je schoen bevestigt. Een bekende footpod is die van het Amerikaanse merk Stryd.
Stryd meet tijdens je trainingen de intensiteit waarmee je traint, en drukt dat uit in een wattage. De footpod helpt je bij het maken van geschikte trainingen, en waarschuwt wanneer je te intens traint en risico loopt om overtraind te raken, wat weer kan leiden tot blessures.
De Stryd is te koppelen aan diverse merken hardloophorloges. Nu zal je hardloophorloge (waarschijnlijk) je hartslag weergeven en een indicatie geven hoe hard je traint, maar met de pod kan je je intensiteit nog beter meten.
De meest recente versie van de Stryd footpod meet ook de luchtweerstand. De hoeveelheid wind (tegen) wordt dus meegenomen in het meten van je training-intensiteit.
De nieuwe Stryd V3 is te koop bij de Nederlandse webwinkel All4running.nl.
Goed om te weten:
- De batterij van de Stryd gaat meerdere runs mee. De meeste hardlopers zullen er meer dan 20 uur mee kunnen rennen zonder de footpod opnieuw op te hoeven laden.
- De Stryd pod is dermate licht dat je hem niet op je schoen voelt zitten. Met 8 gram merk je er helemaal niets van. Wel kan hij wat irritant tikken tijdens het als je hem niet helemaal op de juiste manier bevestigd hebt.
- De footpod is robuust en getest op alle denkbare verschillende terreinen. Uiteraard is Stryd bestand tegen zand, regen en stof.
- De footpod is compatibel met alle apparaten iOS 8.0 en nieuwer of Android 4.4 en nieuwer.
De Stryd App
Na je run uploadt de footpod automatisch de data naar de app op je mobiele telefoon. In het PowerCenter op de website (www.stryd.com) heb je een nog duidelijk overzicht van al je data.
Bekijk of jouw telefoon en hardloophorloge compatible zijn met de Stryd Footpod. Zelf heb ik nog een Garmin Forerunner 620 en daarmee was de footpod helaas niet compatible, vanwege een ander Bluetooth-protocol. De Forerunner 620 is een oudje; met de meeste nieuwere hardloophorloges werkt dit wel. Later heb ik een Garmin 645 Music aangeschaft en heier werkt hij prima mee.
Hardlopen met Power
Het boek Hardlopen met Power, door Hans van Dijk en Ron van Megen is een leuke aanvulling als je besluit deze gadget te kopen. In het boek bespreken zij het trainen en het lopen van wedstrijden met een vermogensmeter. Daarnaast diept het boek allerlei andere factoren uit die van invloed zijn op je loopcapaciteiten. Wel wat technisch allemaal, en alleen leuk leesmateriaal als je écht een betere hardloper wilt worden, al dan niet met de Stryd footpod.
Het boek is te bestellen via Bol.com. Op deze pagina vind je overigens nog meer interessante hardloopboeken.
Ervaringen met Stryd
Gebruik jij deze of een andere footpod bij je runs? Dan lezen we natuurlijk graag jouw ervaringen terug. Gebruik je bijvoorbeeld alle data die wordt gemeten of beperk je je tot een aantal waardes? Ben je er een betere hardloper door geworden? Zelf loop ik tegen de 40 aan en vraag me af of en zo ja hoeveel winst er nog te behalen valt de komende jaren. Ik merk dat ik eigenlijk niet meer sneller word.